pátek 4. ledna 2013

Jak jsme pěstovali dýni


Od přírody jsem člověk žravý a tak se bude můj první příspěvek vztahovat k jídlu a jeho výrobě.
Takže.. Loni jsme se rozhodli, že si vypěstujeme nějakou malou hezkou dýničku, ze které se dají uvařit výborná jídla a na Halloween jí vydlabete obličejík.. Pěkný zvyk, ne?


Takhle nějak měla vypadat.. malou dýni jsme nakonec museli koupit.

Někde se ale stala chyba.. V zahradnictví nám zamlčeli, že ta malinkatá sazenice patří k druhu Atlantic Giant. Jak už název napovídá, jeho plody dorůstají opravdu velkých rozměrů, zhruba kolem 80 kilo. A opravdu, do září nám vyrostly tři krásné 'dýničky', dohromady vážily skoro 150 kilo. Nemusím ani říkat, že na dlabání byly poněkud nevhodné..



Jako pořádná housewife jsem tedy začala googlit, co všechno z tak velké úrody vyrobím a uvařím.
Jako základ se pro všechny recepty používá dýňové pyré. Dýní i se slupkou nakrájíme na větší kusy. Plech nebo pekáč vyložíme pečícím papírem. Kusy dýně pokládáme slupkou nahoru. Pečeme v troubě pozvolna na 180°C zhruba 40 minut. Po třičtvrtě hodině je dýně krásně změklá, takže jde slupka bez větší námahy krásně sloupnout. Upečenou dužinu nakrájíme na drobnější kousky a rozmixujeme do hladka. Pyré můžeme hned použít na vaření, nebo si ho zmrazit na zimu.



A to je prosím jenom jedna dýně..

První, co jsem kdy z dýně uvařila, byla dýňová polévka (4- 5 porcí).

Potřebujeme:
400g dýňového pyré
400ml vývaru z kostky
250ml sladké smetany na vaření
střední cibule, 2 stroužky česneku
olej

sůl, pepř a kari na dochucení
zakysanou smetanu a pažitku na ozdobu
Nasekáme na jemno cibuli a česnek, orestujeme na troše oleje. Přidáme pyré a vývar a necháme krátce povařit. Před koncem varu přidáme sladkou smetanu, sůl, pepř a kari (mám ráda pálivé, takže na toto množství dávám 2 polévkové lžíce).
Před servírováním zdobíme zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.


Dalším výborným receptem je dýňový koláč (8 kousků), který je sice časové náročnější, ale opravdu stojí za to.


Na těsto potřebujeme:
250g polohrubé mouky
špetka soli
kůra z poloviny citronu
125g změklého másla, nebo hery
1 vejce
2 polévkové lžíce třtinového cukru
Na náplň:
400g dýňového pyré
2 vejce
5 polévkových lžic medu
2 lžíce zakysané smetany
šťáva z citronu dle chuti
lžička mleté skořice
směs ořechů, sušených meruněk, brusinek, .. ( 2 hrstky)
Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hutné těsto. Dáme odpočinout do chladu. Chladné dýňové pyré smícháme s vejci, medem, smetanou, citronovou šťávou a skořicí.
Vymažeme si velkou dortovou formu ( 28cm) a těsto do ní rozložíme. Vytvoříme cca 1 cm vysoký okraj. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Posypeme směsí ořechů a sušeného ovoce a zalijeme připravenou dýňovou směsí.
Pečeme 40 minut na 180°C, až bude těsto odlézat od formy.

Doufám, že jsem vás trochu inspirovala ke koupi, nebo k pěstování zeleniny, která není na našem stole příliš obvyklá. (Nedivím se, sama mám hrůzostrašné vzpomínky na hořký dýňový kompot ze školní jídelny). Pokud dýni správně upravíte, získáte výborné slané i sladké pokrmy, které jsou i zdraví prospěšné. Plody dýně obsahují spoustu látek jako je vitamín A, B, draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor. Jsou bohaté na vlákninu a přispívají ke štíhlé linii.
Já je budu určitě pěstovat i letos, jen zvolím nějakou menší odrůdu :)

Dýním zdar!

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře a podněty!