sobota 15. června 2013

Léto je tu: kvete bez!

Ano, alespoň na pár dní se konečně udělalo hezky. Využila jsem toho a vyrazila na louku pro bez, který mezitím rozkvetl.

Bez je zdravý a chutný. Květy si můžete obalit v těstíčku jako řízek, udělat z nich šťávu, nebo limonádu, připravit z nich med.. nebo je usušit a v zimě si vařit čaj. A ze zralých bezinek je výborný likér :)



Já jsem se pustila do výroby medu a limonády, které mám ze všeho nejraději.

Na med budeme potřebovat:
50 velkých květů 
2 citrony nakrájené na tenké plátky
1 litr vody
1 1/2 kg krystalového cukru


Do většího kastrolu dáme květy, citron a vodu. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 24 hodin uležet. Poté přecedíme do čistého kastrolu přes plenu, nebo cedník. Přidáme cukr a vaříme zhruba 70 minut, dokud tekutina nezhoustne. Plníme do horkých čistých skleniček a převrátíme dnem vzhůru, aby víčka lépe přilnula.


Skleničky stačí otočit vzhůru nohama na pět minut.
Víčko pak drží, jako přibité.

Med je výborný na přislazování bylinkových čajů. Skvěle dochutí bílý jogurt i nejrůznější kaše. Tip: když do bílého jogurtu dáte trochu medu a nasekaných vlašských ořechů, získáte opravdu velkou mňamku! :)

Na limonádu potřebujeme:
6 velkých květů
1 citron nakrájený na tenké plátky
500 gramů krystalového cukru
4 litry vody


Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout. Do čisté pětilitrové lahve dáme nakrájený citron, květy a zalijeme cukrovou vodou. Přikryjeme čistým plátýnkem a zagumičkujeme (můžeme použít i igelitový sáček a na několika místech ho proděravět). Láhev postavíme na teplé místo a limonádu necháme sedm dní uležet. Každý den směs zlehka promícháme. Sedmý den limonádu scedíme. Podáváme vychlazené, nejlépe s plátky citronu a s ledem. Limonádu uchováme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.



Dobrou chuť! :)

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře a podněty!