středa 28. srpna 2013

Dýňový džem

Nepředstavujte si ale náš klasický hustý džem, ve kterém kolikrát stojí lžíce. Dýňový džem bych přirovnala spíše k hustšímu kompotu. Ale i přes svoji řidší konzistenci chutná jak jinak než báječně!



Na jednu várku (cca 10x 200ml sklenička) budeme potřebovat:

1,5 kg dýně
1l vody
2 pomeranče oloupané, nakrájené na půl kolečka
3 citrony oloupané, nakrájené na půl kolečka
100g čerstvého nastrouhaného zázvoru
1kg želírovacího cukru


Dýni očistíme, nakrájíme na drobno a dáme do velkého kastrolu spolu s vodou, citrony, pomeranči a na jemno nastrouhaným zázvorem. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme zhruba 30 minut. Poté přidáme cukr, necháme rozpustit a vaříme další půl hodinu, dokud směs nezhoustne.

Hotovou směs ihned plníme do čistých horkých sklenic a obrátíme víčkem vzhůru, aby sklenice lépe držela.



Džem je výborný do bílého jogurtu (ještě se slunečnicovými semínky) nebo do vločkové kaše. Bezkonkurenční je ale ovšem na lívancích či palačinkách!

Dobrou chuť! :)

10 komentářů:

  1. ja mam uplne najvacsi odpor k tekvici od cias ZS a tekvicoveho privarku :D viem, ze tekvica sa da pripravit na milion sposobov a kludne moze chutit super, ale normalne mam na rukach zimomriavky :))

    OdpovědětVymazat
  2. Plně tě chápu, já taky nemám na dýni ve školní jídelně nejlepší vzpomínky! Po letech jsem k ní ale vrátila a oblíbila si jí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dýňovou marmeládu dělám v kombinaci s jablky, poměr tuším 3:1 (ale asi to není zas tak důležité). Je skvělá na chleba, do jogurtu i ke slaným jídlům, zejména, když se pár sklenic udělá s přídavkem chilli.

    OdpovědětVymazat
  4. Btw - víš o tom, že máš zapnuté ověřování proti robotům? (při přidání komentáře to u všech, kromě vlastníka blogu, požaduje ověřovací kód)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, Luci, děkuju za upozornění! Myslela jsem, že jsem tuhle otravnost zrušila..
    Tvůj recept zní moc dobře, po jablkách to bude pěkně zahoustlé a nakyslé :) Jestli se dostanu ještě k nějaké dýni, vyzkouším! Aneb zavařenin není nikdy dost..

    OdpovědětVymazat
  6. Rádo se stalo. Na svém blogu bych na to bez upozornění taky nepřišla.

    Jestli ráda zavařuješ, doporučuju ještě svůj recept na švestkovou marmeládu - rozmixované švestky povařit s cukrem (ideálně želírovacím, ale funguje to i s normálním), skořicí a hřebíčkem a na závěr přilít poctivou dávku rumu :-) Je naprosto skvělá.

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm, to zní opravdu dobře. Postupem času vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle vypadá opravdu dobře! Doufám, že mamka nějaké dýně nasadila...

    OdpovědětVymazat
  9. Mmmmm.. moje milovaná dýně v natírací, sladké podobě :3. Miluju dýňové pečivo a obecně dýni na sladko, tohle musím vyzkoušet, díky za tip!!!! :)
    Měj se krásně
    Jannie

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám ráda dýni na slano s rozmarýnem a slunečnicovými semínky. Měla jsem báječný recept, ale někam jsem ho zahodila.. :-/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a podněty!