Bezvodá kosmetika bez vody?

Bezvodá kosmetika je oblíbená z mnoha důvodů. A to nejenom v zimě a chladnějších obdobích roku, kdy je obličej fajn chránit před větrem a chladem. Co bezvodá kosmetika obsahuje a musí být nutně jenom hutná, těžká a olejová, nebo to jde udělat i nějak jinak?


Proč bezvodá kosmetika?

Pro bezvodou kosmetiku, která obsahuje pouze čisté rostlinné a éterické oleje a másla, mluví mnoho faktorů. V první řadě po ní určitě sáhne citlivá, reaktivní, sušší a náročná pleť, která chce něco s jednoduchým, krátkým a přesto dostatečně účinným složením.

Bezvodá kosmetika:
  • obsahuje pouze koncentrované účinné látky
  • stačí použít jen malinko a jedno balení vám vydrží věky
  • má krátké a jednoduché složení
  • neobsahuje zbytečné látky, jako jsou například konzervanty, alkohol, glycerin, ...

Na druhou stranu, hodně suchá a dehydratovaná pleť by si měla dát na bezvodou kosmetiku pozor. Pleti sice za pomoci balzámů dodáme množství živin a tuků, ale nedopřejeme jí vodu, kterou ke správnému fungování také potřebuje a která jí evidentně chybí. A i když si tak budeme myslet, že pokožce dopřáváme to nejlepší, dlouhodobě nebude moc dobře prospívat. A přesně pro takovou pleť tu je druhá varianta bezvodé kosmetiky, která není tak hutná a těžká.

A co když vodu nahradíme?

To, že vynecháme ze složení vodu, ale nemusí nutně znamenat, že tam nedáme jinou tekutinu. V porovnání s bezvodým balzámem nebude složení sice tak krátké a bude zapotřebí použití i nějakého konzervantu, emulgátoru apod., ale na druhou stranu bude daný produkt mnohem účinnější a více hydratační než při použití obyčejné vody.

Žhavými náhradníky místo vody jsou třeba Aloe vera šťáva nebo gel, březová šťáva nebo květová voda. Třeba zrovna Aloe a březová šťáva obsahují množství živin a prospěšných látek a dokáží účinně hydratovat svrchní vrstvy pokožky.

Takže pokud chcete pleti dopřát koncentrovanější výživu a nechcete přitom jen péči na bázi olejů a másel, tyhle složky by vás měly hodně zajímat. Aloe vera šťávu s oblibou používá třeba německé Santaverde nebo izraelský Faran, bříza je zase oblíbenou složkou Mádary.

TIP: Tohle lze do jisté míry suplovat i v domácích podmínkách, kdy si pořídíte kvalitní rostlinný olej dle typu pleti a Aloe vera gel. Od každého dáte dvě tři kapky do dlaně, smícháte, aplikujete na vlhkou pleť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!