Prospěšné látky v kosmetice

V posledních dvou článcích (zde a zde) jsem se docela negativisticky věnovala všem možným jedům a nežádoucím složkám v kosmetice. Abych ale nebyla jenom negativní, dnes vám přináším výčet kosmetických složek, které jsou naopak v kosmetice vhodné, ne- li přímo prospěšné.
  1. Přírodní mýdlové tenzidy jako je sodium palmitate a sodium stearate, nebo cukerné tenzidy coco glucoside, lauryl glucoside, caprylyl/capryl glucoside se používají v mýdlech pro vytvoření pěny. Pokožku nevysušují tolik, jako jejich chemicky vytvoření kolegové.
  2. Rostlinné oleje z nejrůznějších plodů a semen najdeme v tělových a pleťových krémech. Nejčastější je Simmondsia chinensis seed oil (jojobový olej), Prunus amygdalus dulcis seed oil (mandlový olej), Macadamia ternifolia seed oil (makadamiový olej) a Olea europea fruit oil (olivový olej). 
  3. V krémech se také využívají mastné kyseliny Palmitic Acid a Stearic Acid, které pokožku zvláčňují a podporují její zdravý vzhled. 
  4.  Včelí vosk (Beeswax) a karnaubský (palmový) vosk  (Copernicia cerifera wax) patří do skupiny jednoduchých lipidů. Složením jsou velmi podobné našim kožním tukům a proto jsou velmi dobře snášeny.
  5. Jako přírodní zahušťovadlo slouží Xanthan Gum a Acacia senegal gum. Tyto polysacharidy také napomáhají vytvářet gelovou konzistenci výrobku.
  6. Jako rostlinný emulgátor slouží Cetearyl Alkohol, Glyceryl Cocoate, Hydrogenated Palm Glycerides, Glyceryl Stearate Citrate nebo Glyceryl Oleate Citrate. Tyto složky o pleť pečují a zanechávají hladkou a hebkou. Pomáhají v pleti zadržovat vlhkost.
  7. Ke konzervaci přispívá alkohol (= ethanol), sodium citrate, sodium lactate a v malém množství potassium sorbate.
  8. Vonné látky jsou součásti esenciálních olejů. Získávají se z rostlin jako je citronová tráva a meduňka, z růžových květů či z citrusových plodů. Mezi nejčastější patří citral, citronellol, limonene, linalool, geraniol, eugenol a coumarin. Ty působí hlavně na náš nervový systém a podporují imunitu organismu.
  9. Lecithin spojuje vodu a tuky. V pokožce udržuje vlhkost a brání vysoušení.
  10. Sodium phytate se získává z rýžových otrub. Snižuje tvrdost vody a tím pádem zanechává na pokožce pocit jemnosti. Působí antioxidačně.
  11. Squalene je lipid přirozeně vznikající v naší pokožce. Pro kosmetický průmysl se olej původně získával ze žraločích jater. Dnes se k výrobně používají hlavně olivy, amarantová semínka a rýžové otruby. Pokožku přirozeně hydratuje.
  12. Sodium hyaluronate (kyselina hyaluronová) se přirozeně vyskytuje v lidských tkáních. Podporuje obranný štít kůže. 
Prospěšných látek není bohužel tolik, co těch škodlivých, ale přece jen jsou. Dívejte se proto, co obsahují výrobky naší každodenní potřeby. Čím více přírodních složek, tím více zdravé a krásné pleti! 

Hezký den! :)

Použité zdroje

Komentáře

  1. ten 7 bod tie som asi najčastejšie čitala v nejakej kozmetike lebo si ich pamatam :))
    GIVEAWAY http://aj-ro-na.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Kokosák na afty