Sulfáty mi způsobily akné!

Také máte rádi jako já, když šampon, nebo sprchový gel hodně pění? Připadáte si pak krásně umytí a svěží? Ano, se sulfáty jste umytí opravdu důkladně. Tyhle látky totiž smývají z pokožky její přirozenou mazovou bariéru. Pokožku tak docela drasticky vysuší a ta snaží bránit. Jak? V první fázi se začne přehnaně mastit, čímž se zvýší riziko ucpání pórů a tím vzniku akné. U vlasů dojde k jejich přemaštění. Pokud budete pokožku i nadále přesušovat, začne se odlupovat, svědit.. vlasy budou taktéž vysušené, krepaté a budou se těžko upravovat.

Co jsou sulfáty?
Sulfáty patří do skupiny tenzidů. Ty jsou účinnou čistící složkou v nejrůznějších mycích výrobcích. Díky nim přípravek více lépe pění. Nejznámější ze sulfátů je Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES). Ačkoliv jsou oba sulfáty vyrobeny derivací palmového či kokosového oleje, není na nich nic přírodního. Při výrobě se používají další chemikálie (1,4 dioxane), které všechno dobré zničí. SLES se v průmyslu používá se jako čistící složka a emulgátor. SLS se přidává do výrobků, aby co nejvíce zvýšil jejich pěnivost.



Sulfáty jsou používány nejen v kosmetickém průmyslu. Najít je také můžete v saponátech nebo v průmyslově používaných odmašťovacích přípravcích. Jak ale sulfát pozná, jestli myje mastný hrnec, nebo vaši pleť?


Vliv na zdraví

Výzkumy American Cancer Society sice vyvrací názor, že by sulfáty mohly být karcinogenní, ale na druhou stranu je prokázáno, že laurethsulfát sodný v zubních pastách zvyšuje u citlivějších lidí výskyt aftů v ústech (tohle bude nejspíš i můj případ a asi vyzkouším!).

V řadě dalších studií byl potvrzen již známý fakt, že SLS kůži vysušuje a zbavuje ji přirozeně se vyskytujícího mazu. Kůže je pak dehydratovaná, odlupuje se, svědí a je náchylnější k alergiím.


A teď v praxi..
Ne, že bych za celý svůj život používala něco jiného, než výrobky se sulfáty, to ne.. Ale na poličce se mi sešly dva vlasové šampony se zvýšeným obsahem těchto látek. A zhruba v té době se mi začala zhoršovat kvalita pleti. Obzvlášť na spáncích, čele, krku a zádech.. prostě tam, kam při mytí zateče šampon. 




Nebyla to sice žádná katastrofa, ale vadilo mi to. Přeci jenom, mít po dvacítce akné není zrovna věc, na kterou by byl člověk hrdý. Navíc mě pleť docela svědila. A v tu chvíli ve mě začal hlodat červíček..  dočetla jsem se totiž, že podle výzkumu American Academy of Dermatology více než polovina žen ve věkové kategorii 25+ trpí na akné právě kvůli používání výrobků se sulfáty. Že bych byla mezi nimi i já?


Nejdřív jsem nechtěla věřit, ale zvědavost a svědění obličeje mi nedaly.. a tak jsem si pořídila svůj první bio šampon.


Je to šampon Bentley organic pro normální až mastné vlasy. Obsahuje výtažky z tea tree, máty a citronu. A také tak přírodně mentolově voní. Jelikož je bez sulfátů a další chemie, moc nepění.. na vlasech se chová spíše jako kondicionér. Vlasy jsou ale umyté pěkně a dobře se rozčesávají. A světě div se.. nemastí se! Ano, toto je snad první šampon na mastné vlasy, po kterém se mi vlasy ani po 12 hodinách brutálně nezmastí (ťuk, ťuk)!


A co na to pleť?
Po prvních dnech používání tohoto šamponu mě obličej přestal svědit. Kůže na spáncích se neolupovala v tak velkém množství. Výrazné akné se postupně změnilo v jemnou krupičku. (Opravdu jsem jenom změnila šampon. Moje péče o pleť zůstala stejná.)

Po čtrnácti dnech jsem už ani nevěděla, co to je svědění a obličej se skoro celý uzdravil a zahojil. Takže.. vyvoďte si z toho, co chcete, ale já mám jasno: sulfáty mi způsobily akné, i když z puberty jsem už poněkud vyrostla! Sice mi bude chybět pěna, ale těmto chemickým mrškám se alespoň na čas vyhnu a uvidím, co se bude dít dál..


Hezký den! :)

Použité zdroje

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/13/sodium-lauryl-sulfate.aspx
http://www.tomsofmaine.com/research/ingredients/ingredient-detail/sodium-lauryl-sulfate
http://www.skinfitaustin.com/node/245

Komentáře

  1. Zaujimavy clanok, paci sa mi tiez ze uvadzas aj zdroje z ktorych si cerpala informacie. Tesim sa, ze som nasla Tvoj blog.
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!