Udělej si sám: růžová voda

Růžovou vodu mám moc ráda. Pleť krásně zjemní, vypne a zklidní. Ale spíš než na obličej ji raději používám jako voňavku. Růžová vůně je podmanivá, uklidňuje a dokáže během chvilky zlepšit náladu.

Nebudu kecat, tenhle recept jsem šlohla od Míši Kiss a Bee. Její návod na domácí růžovou vodu mě nadchnul a tak jsem si počkala, až na záhonku vykvetou ty moje a pustila se do výroby.



Potřebujeme:
čerstvé růžové lístky; čím víc, tím líp
vodu; podle potřeby
široký nízký hrnec s poklicí
skleněnou mističku
grepový esenciální olej na dezinfekci

Postup je sakra jednoduchý. Nebo se to alespoň na první pohled zdá. Růže si opláchneme čistou vodou, ty kupované snesou asi i trochu toho grepu. Vydezinfikujeme si i ostatní nádoby. Růžové lístky otrháme a vložíme do hrnce. Na ně postavíme skleněnou mističku (ale šel by asi i nerez) a přilijeme právě tolik vody, aby mistička plavala.


Hrnec zakryjeme vypouklou stranou poklice a sporák zapálíme na velice mírný plamen. Pozvolna ohříváme. Voda by měla být horká, ale nesmí vařit. Vzniklá pára se začne na poklici srážet a stékat do mističky. Míša dává na pokličku led, aby srážení urychlila. Já jsem žádný po ruce neměla, byla líná mrazit a fungovalo to i bez něj :)

Zahříváme do doby, než máme uspokojivé množství růžové vody v mističce, či dokud se nám nevypaří voda v hrnci (mistička by měla stále plavat). Během zahřívání růžové lístky zbělají, voda v hrnci chytne nesympatickou zeleno-hnědou barvu, zatímco růžová voda zůstane čirá.


Tímto způsobem jsem po přidání 400 ml čisté vody získala za 10 minut necelých 50 ml růžové vody. Není to žádná velkovýroba, ale tento postup je velice zábavný a příjemný. Obzvlášť příjemná je růžová vůně, která se line po celé kuchyni.

A co vy, máte rády růžovou vodu? Zkusíte její domácí výrobu?

Hezký den! :)

Komentáře

  1. je tak to by mě nenapadlo, ale fakt zajímavý návod s doprovodným foto ;)

    http://sisters-hoods.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Téda, to je asi první DIY, co jsem viděla, jehož proces vypadá krásně esteticky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano, já mám vždycky kuchyň zabordelenou, že to není hezký...

      Vymazat
  3. Taky jsem ji někdy před 14 dněmi dělala a je vážně skvělá! :)
    - Elma

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!