Nebojte, lupy mám pořád!

Jak se tak dívám, dlouho jsem vám nepověděla nic o svém trápení s vlasy. Nebo, trápení... já se teď netrápím. Vlastně naopak. Už skoro dva roky jedu objemovou trvalou, vlasy se tolik nemastí a stačí mi mýt jednou za tři dny a ani nevypadám jako strašák! Zázrak. No, a v euforii z tohodle super stavu jsem si neprozřetelně dala na hlavu Faith in Nature. Na omluvu říkám, že jsem sadu dostala a že byla s vůní levandule... No dobře, ani to asi nedokáže omluvit moji blbost. Faith in Nature totiž obsahuje docela agresivní tenzidy. Sice jsou přírodního původu, ale dokáží dost vysušit a podráždit. A tak se mi po letech opět vrátily lupy. ...a kombinace mastnější vlasy a lupy, to prostě chceš!


Jako první jsem sáhla po pšeničném šamponu od Weledy. Obsahuje pšeničný olej a zklidňující hojivé výtažky ze šalvěje a violky. To složení je takové.. člověk na to kouká a přemýšlí, co v tom je vlastně za účinné látky a jestli mu to vůbec pomůže. Ale opak je pravdou. Nikdy bych nevěřila, že šampon může mít tak rychlé účinky. Po třech umytích ustalo svědění, zhruba po měsíci se vlasy tolik nemastily. A ke konci lahvičky začaly pomalu mizet lupy.

Šampon sice moc nepění, ale třeba v porovnání s Urtekramem níže je to pořád super. Nezaujme vás ani vůní, která je taková neurazí-nenadchne, lehce bylinková a mírně nahořklá. Ale vymyjete ji i s šamponem, takže nemusíte mít obav.



Dlouho jsem slyšela ódy na Urtekram šampony a když se mi po už asi třetí lahvičce Weledy dostatečně zklidnila hlava, sáhla jsem nejprve po tom kopřivovém. Má moc pěkné složení s výtažky z Aloe vera, lopuchu a směsí éterických olejů. A taky ta kopřiva tam je, že jo.

Šampon voní lehce bylinkově a jak už jsem zmínila výše, v podstatě nepění. Chce si to vychytat vlastní postup, vlasy dost namočit a přesto vám to udělá jen takovou řídkou emulzi. Ale je to jen zvyk... vlasy umyje fakt parádně. A postará se i o lupy. Tedy, při používání kopřivového jsem jich na hlavě pozorovala minimum. Místo toho jsem viděla krásně lesklé vlasy, které stačí umýt jednou za tři dny a i poslední den vypadají k světu.


A tak jsem v dobrém rozmaru sáhla po lahvičce s Aloe vera šamponem proti lupům. Jsou v něm výtažky z meduňky, máty a Aloe a o trochu míň éteráků. Vůní i vlastnostmi je to kopie toho kopřivového.

A stejné věci dělá i s vlasovou pokožkou. Teda účinně eliminuje lupy, ve směru mastnoty oproti kopřivovému i pšeničné Weledě značně pokuhlává. Více než dva dny s ním nedám a už je to na hranici. Takže nic pro mě... ale pokud vám jde vyloženě o lupy a nemáte zrovna mastné vlasy, myslím, že jste u tohodle Urtekramu na správné adrese. A já bych měla přestat po každé lahvičce měnit šampon, nebo si zas přivodím nějaký úraz...


Zlobí vás mastné vlasy nebo lupy? Máte osvědčený šampon, nebo to řešíte bylinkami a babskými radami?

Komentáře

  1. Vyzkoušela jsem Urtekram šampon a byl o dost ledpší než spousty jiných. Dřív jsem myla vlasy denně, ale po něm už jen obden. Akorát pořád zůstalo takové to nepříjmné svědění pokožky. Prostě složení nebylo ještě úplně nej. Na EccoWerde jsem ale narazila na šampony Aubrey Organics. Potřeba mytí se opět prodloužila o jeden den, žádná svědící pokožka, ani lupy. Cena velmi příjemná. A to jsem vyzkoušela i John Master a jiné mnohem dražší.

    OdpovědětVymazat
  2. Na ten Urtekram se chystám, tak asi vezmu kopřivu. Jinak s vlasy máme už dlouho podivné období. Myju každý druhý den, když vynechám okamžitě přijde vyrážka. Snažím se mít pěkné složení, ovšem dopadla jsem podobně na jaře jak Ty, ale pro změnu s Faran, alergická reakce jako blázen. Ekzém všude, kam kdy šampón dopadl (hlava, celé ruce, krk ramena). Takže teď opatrně zlehka. Ale ten Kopřivový si píšu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Se sými vlasy svádím těžký boj. Jsou opravdu hodně jemné, celkem řídké a díky tomu se rychle mastí. Hledám proto šampon, který by mi vytvořil alespoň nějaký objem. Kopřivový Urtekram mám vyzkoušený, ale to bylo ještě v době, kdy jsem nevěděla, že mám alergii na sulfáty, takže mě po něm dost svědila hlava. Momentálně používám šampon na objem od Nobilis Tilia a jsem jakžtakž spokojená. Nedávno jsem ale zjistila, že vůbec nejlepší účinek má na moje vlasy henna :)

    MŮJ BIO SVĚT

    OdpovědětVymazat
  4. Lupy nemám, ťuk ťuk. Ty šampóny od Urtekramu jsou jedna velká záhada. Měla jsem kdysi brown sugar, nic extra, moc nepěnil. Teď mám kokosovou řadu, pění to jak blázen, je to příjemně tekuté (ten brown sugar byl docela hustý, tak jsem ho spotřebovala hodně a rychle) a tak nějak lepší. Na pšeničný Weleďácký jsem slyšela samo chválu, až jsem ho měla několikrát v košíku, ale pak si vždycky vyberu něco zajímavějšího (pizda no :D). Třeba to jednou klapne.

    OdpovědětVymazat
  5. Mňa dávnejšie trápili mastné vlasy, dokonca aj lupiny, no spôsobovala som si tieto problémy v podstate sama pretože som vlasy umývala každý deň a navyše som používala šampóny plné silikónov, ktoré sa usádzali na pokožke hlavy, ktorá potom akoby nemohla dýchať. Vymenila som ich za Macadamiu a Biosilk a zatiaľ som spokojná, no z času na času používam aj lekárenský Capillan, keď sa mi zdá, že vlasy mastnejú akosi rýchlejšie.

    OdpovědětVymazat
  6. Faith in Nature používá jako čistící složku ALES derivovaný s rostlinných olejů. ALES má větší molekuly proto je prokázáno, že jde o jednu z nejšetrnějších čistících složek, mnohem šetrnější než napříjklas SLS které používá zmíněný Urtekram - u této firmy mu říkají sodium coco sulfate, aby zmátli zákazníky, ale složením je zcela shodný s běžným sodium laryl sulfate, rozdíl je jen v tom, že ho derivují z levného kokosového oleje narozdíl od jiných značek které použéívají kukuřičný olej či směsi kvalitních olejů. Že byste po něm měla lupy je v podstatě vyloučené, důvod hledejte jinde.
    J. Došek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tím, že ALES je šetrnější než SCS, nicméně pořád je to pěnidlo, že ano a ne zrovna nejjemnější, které lze. A hodně také záleží na dalších složkách v šamponu, jestli jsou schopné kompenzovat potenciální podráždění, které v případě, že někdo má problematičtější pokožku (nejen na hlavě) rozhodně hrozí. Šampony FiN rozhodně nejsou ty nejsofistikovanější na světě, nikdo jim to nevyčítá, protože cena tomu naprosto odpovídá, nicméně říct, že je vyloučené, aby způsobil lupy (ať už pěnidlo nebo cokoliv dalšího v šamponu - konzervanty atd.) je dost ukvapené. R.Ježková

      Vymazat
    2. Nezpochybňuji žádné studie a vím, že Sodium Coco Sulfate není úplně výhra, nicméně zkušenosti mi říkají, že na něj moje vlasová pokožka reaguje pozitivně. Mnohem pozitivněji než na Ammonium Laureth Sulfate. Nicméně ano, připouštím, že za lupy nemusí být nutně odpovědné ALES, ale jiná složka (případně kombinace složek) obsažená v šamponu.
      Vzhledem k tomu, že kromě šamponu (a občas kondicionéru) jinou péči či styling nepoužívám, a problémy s lupy začaly po vysazení šamponu FiN velmi rychle ustupovat, je celkem jasné, kdo byl původce problémů. Kosmetika je silně idividuální záležitost, takže mi přijde unáhlené tvrdit, že jsou určité účinky vyloučené jenom proto, že to říká nějaká vědecká studie...

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!