Vyznat se ve složení se vyplatí

Obzvlášť v (konvenční) kosmetice platí, že ne vše je tak, jak je napsáno na etiketě. Existují pečující oleje smíchané jen z ropných derivátů a silikonů s kapkou arganového oleje na konci. Ale tím se na obale nikdo nepochlubí, že... Takže ve chvíli, kdy se trochu zorientujete ve čtení složení (INCI), máte nad výrobci navrch a jste na sice dlouhé ale nejlepší cestě dát své pleti tu správnou péči.


Znalost INCI se vám bude hodit nejenom pokud chcete přejít z konvenční kosmetiky na přírodní, nebo se chcete vyhnout určitým konfliktním složkám. Po přečtení snadno zjistíte, zda si nekupujete jenom předraženou ovoněnou vodu a zda za svoje peníze dostanete odpovídající kvalitu.

Navíc, jakmile se ve složení zorientujete a vytipujete si složky, které vám vyhovují a které naopak ne, většinou na první dobrou vyberete vhodnou péči. Bez nutnosti namátkových nákupů a hromady produktů, které vám záhadně nevyhovují, byť jste podle výrobce jasná cílovka.

Co všechno nám INCI prozradí?

Co produkt obsahuje
Povinností výrobce je na každém kosmetickém výrobku uvést plné složení, a to buď v mezinárodní INCI nomenklatuře nebo v angličtině. Snadno tak zjistíme, co v produktu doopravdy je a nebo to byl jenom reklamní chyták?

Je to opravdu přírodní?
Protože legislativa nijak blíže neurčuje, co je a není přírodní kosmetika, výrobci tohoto označení mnohdy zneužívají. Podle INCI tak spolehlivě zjistíme, zda se opravdu jedná o čistou přírodní kosmetiku, případně jak moc kvalitní. Rostlinné složky mají v přírodní kosmetice tvořit už základ produktu a ne být pouze zastoupeny jako vedlejší účinná složka.

Kolik je tam účinných látek
Výrobce má navíc povinnost řadit jednotlivé složky INCI od nejvíce po nejméně zastoupenou. Na první pohled tak uvidíme, zda vychvalovaná účinná látka není obsažena pouze v několika málo kapkách a jestli to složení za naše peníze stojí.

Za co zaplatíme
Základ produktu tvoří prvních 3- 5 ingrediencí. Pokud je na prvních místech voda, alkohol, glycerin nebo některý z levnějších olejů (řepka, slunečnice, sója či necertifikovaný palmový olej), měla by tomu odpovídat i cena produktu. Přesto se mnohdy stává, že luxusně vypadající sérum s patřičně vysokou cenovkou má vodní základ.

Co se schovává na konci
Úplně na konci INCI mohou být ingredience, které celému produktu pokazí image. Výrobci sem mnohdy schovávají parabeny, syntetickou parfemaci nebo umělá barviva. A tak se produkt, který na první pohled vypadá pěkně, značně pokazí.

Alespoň základní znalost INCI se opravdu vyplatí. Vyhnete se tak nejenom potencionálně nevhodným, dráždivým či komedogenním složkám, které pro vaši pleť nejsou vhodné, zároveň i ušetříte a doma se vám nebudou hromadit nevyhovující produkty.

Čím se při nákupu (pečující) kosmetiky řídíte? Díváte se na složení, nebo se držíte jedné oblíbené značky a od té berete vše?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dobrá pleťová maska. Zn.: V prášku!

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Flíčky po akné? Žádný problém!