Jak jsem změnila názor na Mádaru

Tohle původně měla být taková normální recenze. Jak jste si už asi všimly, docela nekriticky miluju Mádaru. Tahle lotyšská značka totiž parádně voní, byla vlastně mým prvním přírodním (lehce) high-endem a celkově mě uchvátila. Pak jsem ale začala pronikat hlouběji do tajů přírodní kosmetiky a začala jsem porovnávat... a to už ten hluboce hydratujicí fluid nebyl tak skvělý. Ale rozhodla jsem se mu dát ještě jednu šanci.


Ve starter setu jsou kromě mycí pěny (ta je ale fakt skvělá!) vlastně ještě dva mini krémy. Už zmiňovaný hluboce hydratujicí fluid a regenerační noční krém. Na noc se nemažu, takže bylo jasné, že oba dva krémy musí padnout na den.

Byť noční krém obsahuje oproti fluidu i nějaká ta másla a oleje navíc, na první ohledání není nějak výrazně mastný. Dokonce mi přijde, že se do pokožky vstřebává víc než dobře a nezanechává pleť nějak zvýšeně umaštěnou.

Zleva: fluid - noční krém

Potud dobrý. Ale pak přijde první hejt. Pokud si krémíky koupíte v tomhle setu, dostanete je v tubičkách (plné balení je naštěstí lahvička s dávkovačem). A ony z tý tuby samovolně vytékají. Stačí je jenom postavit uzávěrem dolů... Co k tomu víc dodat. Prostě dostanete docela drahej krém, poprvé ho otevřete a celý víčko je opatlaný...

Ale dobrý, po rozbalení jsem krémy preventivně skladovala víčkem nahoru, aby náhodou nedošlo k nějaký nehodě.


Nevím proč, znova jsem jukla na složení (který jsem před rokem evidentně nezkoumala zas tak kritickým okem) a zmerčila jsem tam glycerin. Tuhle látku nemám poslední dobou příliš v oblibě. Jasně, pokud je zastoupen v kosmetice do určitého množství, zvyšuje účinnost ostatních složek, brání dehydrataci pokožky a tak, ale já ho prostě nemám ráda. I když je ho ono přípustné množství, přijde mi, že ty krémy na pokožce lepí a hůř se vstřebávají v porovnání s těmi, které glycerin neobsahují. Prostě že se glycerin chová něco jako silikon. A taky jako silikon může podporovat výskyt akné.

Na druhou stranu jsem se utěšovala tím, že i když je v tom glycerin, je to pořád moje milovaná Mádara, takže to nemůže ve výsledku být nic špatného. Omyl! V takhle špatném stavu jsem měla pleť naposledy snad po Super Séru nebo takové té zelené mycí pěně Himalaya Herbs.


Tohle myslím nevyžaduje žádný další popis. Ucpané póry, jemná bílá krupička a navrch pár podkožáků. Nutno podotknout, že jsem se mazala jenom týden a jenom fluidem, na ten noční krém (naštěstí) nedošlo. Navíc, v době mého nejvyššího opupínkování neště neuhodila ani ta největší horka, takže klimatické podmínky měly na mou zblázněnou pleť pramalý vliv.

Takže jsem Mádaru vyměnila za Santaverde hydratační gel (který ten glycerin ale taky obsahuje, byť v zanedbatelném množství, grrr!) a ksicht se jako mávnutím proutku vylepšil. Takže z toho pro mě plyne jasné poučení: glycerin na prvních místech INCI mi v čemkoliv, co si na obličeji nechávám, evidentně nesvědčí. Je tedy na čase udělat pápá Mádara krémům a zůstat jenom u pěny, tonika a deodorantu. Jo, vlastně není špatná ani ta nová micelárka, ale hádejte, co v první půlce složení obsahuje...?!

Komentáře

  1. Já se přiznám, že ze začátku jsem glycerín nemusela a vyhýbala se mu jak čert kříži, ale tak nějak jsem zjistila, že mi nedělá vůbec špatně, a snesu ho. Ovšem toleruju ho u levnějších značek - alverde, alterra, a tak, ale u madáry bych za ty peníze čekala něco lepšího, že jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, pokud jde o levný značky, tak se to dá ještě pochopit, ale u těch drahých.. Sem koukala třeba na nějakou novou řadu pleťovky Santé, kde krém stojí kolem 400,- je prošpikovanej glycerinem a alkoholem a je to z něj fakt i cítit.

      Vymazat
  2. Ty jo, já ty krémy ze setu mám a netečou, často je mám hozené či postavené někde jen tak a nic. Je to škoda, že tak zlobí.
    Jinak noční mi sedí, k dennímu fluidu mám takový neutral vztah. Za tu cenu/výkon plné balení neplánuju...
    Ale s tím glycerinem jsem si vzpomněla díky Tobě jednu věc - když jsem měla hodně problémy s kůží na rukou, tak jsem ho nesnesla a už vůbec ne ve vyšším zastoupení. Choval se přesně jak silikony. A vše nakonec jen zhoršoval. Dnes mi nějak takto extrémně neva.
    Micka mě též láká, mám vzorek, tak uvidím. Pěna čeká, ale deo už je v provozu a fajn, díky za tip :) Tonikum chci, ale nakonec jsem koupila teď Melvita Levanduli a zatím taky spokojenost. Pak snad konečně Mádaru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tenhle set podruhý a pokaždý mi z toho ten krém vytékal. Tak nevím :)) Za to deo jsem ráda, že jsi spokojená, já si ho fakt nemůžu vynachválit! I když mu dost šlape na paty Coslys!

      Vymazat
  3. Kupovala som si tiez sadu kde bolo tonkum, pena a fluid plne balenie a vychytila som este akciu original na stranke Madary ze som dostala gratis nocny krem plne balenie. Denny krem som zacala pouzivat v juli na dovolenke, ale tiez mi maximalne nevyhovuje zacala sa mi z neho maximalne zanasat plet, presne viem o akych podkoznych vyrazkach vravis, plet som mala zo dna na den horsiu, bohuzial som so sebou iny krem nemala. Takze po 3 tyzdnovom pouzivani to bola katastrofa, Tiez mam pocit ze nocny je lepsi. Ale denny som vymenila za hydragel od Yves Rocher a plet sa zacala davat dokopy. Tonikum fakt super, mam aj odlicovacie mlieko a to je tiez dobre. Kremy uz urcite viac nekupim.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě naštěstí glycerin v kosmetice zatím nevadí a nedělá mi na pleti neplechu takže je u mě Madara zatím jeden z nej, ale chápu, že pokud tobě takto nesedne tak je to peklo v tubičce !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jen škoda, že to cpou do všech svých krémů s odůvodněním, že to je pro vyšší uživatelskou příjemnost a pro jemnější pleť (což teda bezesporu je), ale někomu to může přinést víc škody, než užitku..

      Vymazat
  5. Já jsem nedávno také změnila kompletně názor na Madáru a to hlavně po tom, co jsem si od nich koupila nějaký krém na obličej. Oni se hrozně dušují, jak je to bio, ale já jsem po tom měla nějakou zvláštní vyrážku a to bohužel vedlo k tomu, že jsem od nich musela odejít... Alespoň od toho krému... No a tak jsem přešla na tuto a mám vystaráno a po problémech :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ona jakákoliv přírodní kosmetika je jeden velký potencionální alergen, co může způsobit vyrážku - všechny ty éterické oleje, bylinné výtažky, másla... a že zrovna Mádara jich má ve složení dost a takové na naše poměry i neobvyklé. Takže bych asi úplně hned neříkala, že nemají bio složení, nekvalitní apod. To si nelajznou a ani to nesedí s filozofií zakladatelek. U mě to před lety byla intolerance na glycerin, ale od té doby se mi dost změnila pleť. Takže pře rokem jsem si Mádaru zas na zkoušku koupila a teď sedí perfektně.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!