5+1 důvodů, proč si pořídit jíl

Jíl je oblíbenou kosmetickou složkou zejména v produktech pro mastnou, problematickou a mladou pleť. Má totiž výborné antibakteriální, protizánětlivé a hojivé účinky, působí detoxikačně, očistně a pleť zklidňuje. Mnoho značek, jako například italský Argital nebo francouzský Cattier, si na těchto účincích postavili celý byznys. Jíl už předpřipravený v tubě a smíchaný s dalšími účinnými látkami je fajn, ale z čistého jílu lze pozitiv vytřískat mnohem víc a víc přizpůsobit potřebám pleti. Jíl totiž nemusí být pouze výsadou mastné pleti a nemusí se mazat jenom na obličej.


Jíl je zvětralá a následně sedimentovaná hornina bohatá na vysoký obsah minerálů, jako je křemík, vápník, železo nebo hořčík. Obsažené minerály v kombinaci s místem těžby pak určují jeho výslednou barvu a vlastnosti a můžeme tak rozlišit zelený, bílý, červený či růžový jíl. Můžeme se setkat také s různými označeními jílu, jako je Illite či Solum Fullonum (zelený jíl), kaolin (bílý jíl) nebo montmorillonit či rhassoul (lávová zem).

Dle vlastních zkušeností můžu říct, že dva jílové prášky, které podle etikety obsahují ‚ten stejný jíl‘, se mohou na pokožce chovat rozdílně. Jeden zaschne do neprostupné betonové krusty a druhý bude až do konce relativně krémový a smyjete ho snadno.

Díky rozdílným poměrům minerálů má každý jíl trochu jiné vlastnosti a tím pádem je vhodný i pro jiný typ pleti:
  • zelený jíl pro mastnou a problematickou pleť
  • bílý jíl pro citlivou pleť
  • červený či růžový jíl pro podrážděnou či ekzematickou pleť
Všechny druhy jílu je možné použít jako hojivou čisticí pleťovou masku, tělový zábal nebo obklad na bolavé klouby a svaly. Některé jíly jsou navíc vhodné i pro no poo metodu mytí vlasů. Na vlasy je nejvhodnější lávová zem či rhassoul. Můžete použít i illite (zelený jíl), ale ten má výrazné vysušující účinky a tak by vám z vlasů udělal nejspíš zacuchaný chemlon.

Jíly všeobecně mají vysokou schopnost absorbovat nečistoty, mírnit lokální záněty, otoky, podráždění a tak podobně. A když k tomu připočteme i jeho kosmetické využití, kilo či dvě čistého jílu doma prostě potřebujete.
  1. Ze dvou lžiček jílu (vybraného dle vašeho typu pleti) a zhruba stejného množství čisté vody či hydrolátu si umíchejte pleťovou masku. Do základní směsi můžete přidat i pár kapek rostlinného oleje, med, kakao, ovesné vločky,… prostě co vás napadne a co má vaše pleť ráda. Masku nechte působit 10 minut nebo do zaschnutí, lehce smyjte vlažnou vodou a pleť namažte hydratační péčí.
  2. Ze lžičky jílu a trochy vody vytvořte řídkou kašičku a krouživými pohyby ji aplikujte na vlhkou pleť. Jíl je super pro druhé čištění pleti, uvolní nečistoty z pórů a zároveň funguje jako velmi jemný peeling. Pokud máte kožní problémy (ekzém, lupénka, alergie apod.) můžete jílovou kašičku použít i jako jemnou alternativu sprchového gelu.
  3. Jíl pokožku příjemně zchladí a zklidní, pokud jste se spálili na sluníčku. Stačí smíchat dvě až tři lžíce jílu s vodou a aplikovat v silnější vrstvě na postiženou kůži. Přidat můžete i šťávu či gel z Aloe vera nebo bílý jogurt. Nechce působit do zaschnutí, smyjte a zlehka namažte zklidňující poopalovací péčí.
  4. Na bolavé klouby nebo namožené svaly naneste silnější vrstvu zeleného jílu, zakryjte plátnem a obvazem a nechte působit nejlépe přes noc. Ideální je jíl kombinovat s protizánětlivými esenciálními oleji, jako je rozmarýn, kafr, eukalyptus, borovice, smrk či další jehličnany ( ÉO dávkujte opatrně, na jeden zábal postačí dvě až tři kapky). Pokud nemáte po ruce ÉO, můžete použít čerstvé či sušené bylinky, ze kterých si připravíte silný odvar a použijete ho místo vody. 
  5. Zelený jíl má tonizační a detoxikační účinky a tak je super na celulitidu. Stačí smíchat tři až čtyři lžíce jílu s vodou a vybraným esenciálním olejem, třeba se skořicí, rozmarýnem nebo hřebíčkem (stačí dvě až tři kapky). Přimíchat můžete i trochu kávového lógru, protože káva je proti celulitidě jednička, a lžičku rostlinného oleje pro jemnou a vyživenou pokožku.
  6. Pokud chcete jíl zkusit na vlasy, sáhněte rozhodně po bílé lávové zemi nebo rhassoulu. Prášek smíchejte zhruba 1:1 s vodou a nechte chvíli nabobtnat. Pro vůni a účinky navíc můžete přidat jednu až dvě kapky éterického oleje (rozmarýn nebo skořice proti padání vlasů, tea tree pro hodně mastné vlasy či lupy, levandule na podrážděnou pokožku). Pro sušší vlasy pak přimíchejte i malinko rostlinného oleje. Směs naneste ke kořínkům vlasů, lehce vmasírujte do pokožky a nechte chvilku působit. Pořádně vypláchněte vlažnou vodou a je hotovo. Výhodou lávové země je i to, že vlasy změkčí a zjemní, takže už nemusíte použít kondicionér.
Osobně si nedovedu představit, že bych měla bez zeleného jílu fungovat. Kdykoliv mi na obličeji raší nezdolné pupínky, nebo když si vyvrtnu kotník a oteču, jsem za tu kilovku v koupelně moc ráda.

P.S.: Po letech pátrání jsem se uchýlila k zelenému jílu Argital, který mi vyhovuje svými vlastnostmi a navíc ho seženete v několika baleních od 500 g až po 2 kg.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Kokosák na afty

Jak jsem změnila názor na Mádaru