Proč sáhnout po přírodní kosmetice?

Když jsem doposud psala o důvodech pro přírodní kosmetiku, byly za tím hlavně moje subjektivní zkušenosti. Kožní, kortikoidy a tak. Ale nemusíte zrovna skončit u lékaře, abyste začali uvažovat, zda sáhnout po přírodě. Proto jsem dnes zkusila objektivně shrnout ty nejpodstatnější a nejpádnější důvody proč ano a jaké výhody to nám i peněžence přinese.


Přesně víte, co používáte
Výrobci kosmetiky mají sice povinnost uvádět na každém kosmetickém výrobku složení (INCI), ale vyznáte se v záplavě toho chemického názvosloví? Přírodní kosmetika má oproti té konvenční mnohem kratší a jednodušší složení a najdete v ní minimum krkolomných složek. Navíc, výrobci přírodní kosmetiky se snaží zákazníkovi jednotlivé ingredience maximálně přiblížit a složením se spíš chlubí, než aby něco skrývali.

Je zdravější
Kosmetika má v první řadě zkrášlovat, ale zároveň nesmíme zapomenout na to, že všechny ty krémy, tonika, gely a další produkty si aplikujeme na pokožku. Kůže je náš největší orgán, který dokáže absorbovat velké množství toho, co na něj namažeme, ať už je to čistá příroda, nebo syntetika vyrobená v laboratoři. Žádný orgán nefunguje nezávisle na ostatních, takže pokud se nestaráme dobře o jeden, poznáme to časem i na ostatních.

Je bezpečná
V konvenční kosmetice najdeme mnoho diskutabilních složek, které samy o sobě a v malém množství mohou být neškodné. Problém nastává spíše v tom, kolik různých produktů na sebe během dne aplikujeme, a že jich mohou být desítky, takže nepatrné množství nevhodné látky se nám znásobí a zkříží. Ve výsledku se tak jedná o docela slušný koktejl ingrediencí, které naneseme na kůži a tím pádem i částečně vstřebáme.

Má dlouhodobý efekt
Přírodní kosmetika vás přes noc neomladí o 10 let, pracuje pomaleji, ale důsledně a účinně. V přírodní kosmetice nejde totiž o okamžité zlepšení, ale o trvalou nápravu. Podporuje přirozené rytmy pokožky, zvyšuje její obranyschopnost a zlepšuje regeneraci. Výsledky tak sice neuvidíte do týdne, ale po určité době si zdravé pleti můžete užívat dlouhodobě. A to bez závislosti na desítkách produktů a konkrétní skladbě vybraných značek.

Je výhodnější
Počáteční investice do přírodní péče sice není zanedbatelná a určitě za ni utratíte víc jak za modrou indulonu, ale přírodní kosmetika se vyplatí právě z dlouhodobého hlediska. Kosmetika má za úkol zbavit nás určitého problému: dehydratované pleti, rozšířených pórů nebo lupů. A ve chvíli, kdy bude vše v pořádku, kosmetických produktů spotřebuji znatelně méně. Konvenční kosmetika se snaží většinu problémů rychle zamaskovat, zatímco přírodní péče pleť směřuje k tomu, aby se o sebe z valné míry dokázala postarat sama. Abysme nepotřebovali kvanta produktů a pleť přesto vypadala zdravě a krásně.

Je šetrnější k životnímu prostředí
Výrobce přírodní kosmetiky zajímá jak kvalita produktů, tak i jejich dopad na životní prostředí. Jelikož valnou část surovin získávají z čisté přírody, snaží se k ní být co nejohleduplnější a nezničit si tak zdroj podnikání. U většiny značek navíc hraje významnou roli firemní filozofie, kdy podporují lokální zdroje, férové pracovní podmínky, recyklují materiály a využívají obnovitelné zdroje.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Kokosák na afty

Jak jsem změnila názor na Mádaru