Skvalen nebo squalan?

Skvalan je poslední dobou velmi oblíbenou až zázračnou kosmetickou složkou. Slibuje hydratovanou rozjasněnou pleť bez vrásek a výrobci tak cpou skvalan horem dolem všude, kde se dá. Jaký je rozdíl mezi skvalenem a skvalanem? A co že má udělat s pletí?


Skvalan, kterému se také s oblibou říká suchý olej, se pro kosmetické účely získává z olivového či amarantového oleje nebo z cukrové třtiny. Oblíbeným zdrojem jsou také žraločí játra, ale dnes se se skvalanem živočišného původu v kosmetice už jen těžko setkáme.

Velký boom skvalanu pramení z jeho univerzálnosti. Skvalan má velmi lehkou a jemnou texturu, která se do pokožky krásně vstřebá, pleť neulepí, uzamkne v ní hydrataci a maximálně podpoří regeneraci. Navíc působí jako antioxidant, pleť rozjasní a posílí její pružnost. Základem je ale samozřejmě aplikovat squalane na navlhčenou pokožku, stačí použít hydrolát, vodu ve spreji nebo Aloe vera gel...

Skvalan dokáže znásobit účinky následně aplikované péče. Proto je nejlepší ho aplikovat večer jako sérum pod krém či jinou obvyklou péči. Velkou výhodou skvalanu je to, že je nekomedogenní a díky tomu vhodný i pro mastnější a problematickou pleť. Zároveň se dokáže postarat i o pleť sušší, náročnější a s prvními vráskami.

V kosmetice se můžeme setkat se dvěma označeními, a to skvalen a skvalan. Co do účinku mezi nimi v podstatě rozdíl není, ten se skrývá v něčem jiném. Skvalen je prvotní látka získaná z rostlinného zdroje, ta ale není natolik stabilní, aby mohla být přidána do kosmetiky, která bude stát několik měsíců na poličce. Skvalen je proto dál zpracován a derivací se získá skvalan, který je stabilnější, bezbarvý a bez zápachu, takže ho lze bez problémů přimíchat do kosmetických produktů.

A teď ze života. Skvalan můžeme potkat i čistý v podobě olejového séra. A právě u něj platí, že se opravdu vyplatí aplikovat pod běžnou pleťovou péči. Vyzkoušela jsem několik skvalanů od různých značek, známých i no name, levnějších i dražších a v podstatě mi nepřišlo, že by čistý skvalan s pletí něco dělal. Ale jakmile ho namažete pod krém, už se dá o nějakých těch účincích hovořit. Zajímavější kapitolou pak jsou olejová séra na bázi skvalanu, která obsahují další aktivní látky a tam jsou už účinky viditelnější a pěknější než 'jen' hydratovaná pleť.

Poznámka: S hydratací nebo spíše dehydratací pleti nejspíš problémy nemám, takže moje posuzování účinků skvalanu berte se značnou rezervou.

Láká vás zařadit skvalan do každodenní rutiny? Používáte ho?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Dobrá pleťová maska. Zn.: V prášku!