V čem je přírodní kosmetika jiná

Když se člověk rozhoupe k přechodu na přírodní kosmetiku, většinou tápe a bojí se, že mu nové produkty nebudou sedět. Mnoho lidí má stále zažito, že přírodní kosmetika jsou bylinkové masti dobré akorát tak pro lesany, které o sebe nedbají. Přírodní kosmetika je ale mnohem mnohem dál a v mnoha směrech se vyrovná nebo dokonce i předčí tu konvenční. Je ale pravda, že si u přírodních produktů budete muset na pár rozdílů zvyknout. Ty ale nejsou nijak markantní a po čase je dost možná budete považovat za pozitiva.


Jiná vůně. Přírodní kosmetika voní jinak. Jemněji, přirozeněji, pro někoho nevýrazně. Pár lidí mi ze začátku dokonce řeklo, že to smrdí. Je to proto, že neobsahuje žádné syntetické parfemace, které pleť zbytečně dráždí a zatěžují, a je ovoněná pouze éterickými oleji, případně voní jen po obsažených ingrediencích. Pokud si na lehké přírodní vůně zvyknete, a že to netrvá příliš dlouho, všimnete si, jak je váš nos najednou citlivější a vnímavější ke všem vůním okolo, kosmetickým, venku v přírodě, k vůni jídla, ... a začnete si to patřičně užívat.

Jiná konzistence. Přírodní kosmetika neobsahuje silikony, syntetické emulgátory a další složky, které v konvenční kosmetice vytváří tu pěknou uživatelskou příjemnost. Je pravda, že silikony je možné nahradit rostlinným glycerinem, jako emulgátor lze použít včelí vosk, lanolin nebo cukrový ester a tak dále. I přesto má přírodní kosmetika trochu jinou konzistenci. Je hutnější, občas trochu mastnější, někdy se vám v tělovém másle udělají hrudky nebo olej zatuhne v lahvičce. Je to tak trochu daň za to čisté složení bez příměsi syntetiky, na druhou stranu ne příliš vysoká. Stačí, když si hrudkovaté máslo rozehřejete v dlaních a mastnějšího krému aplikujete jenom trošku na navlhčenou pleť.


Jiná textura a pigmentace bývá snad největším strašákem při vybírání přírodní dekorativky. A přitom úplně zbytečně. Příroda nabízí krásné intenzivní barvy a zajímavé odstíny, na které v parfumerii nejspíš ani nenarazíte. A že je něco méně pigmentované nebo trochu víc práší? V drogerii taky nenajdete samé bezchybné produkty, nebo...? Pokud upřednostňujete výrazné syté barvy, určitě se nebojte sáhnout po sypkých minerálních produktech. Chce to s nimi trochu cviku a odměnou vám budou dlouhotrvající barvy, které se po celý den nehnou. Oproti tomu kompaktní produkty bývají pigmentované méně, ale lze mezi nimi najít i takové výjimky jako je třeba italské PuroBio s množstvím krásných barev a úžasných finišů.

A v neposlední řadě: pleť reaguje naprosto jinak. Při přechodu na přírodní péči rozdíl nezaznamenáte hned. Ona přírodní kosmetika není stavěná, aby uměla zázraky do druhého dne, zato pracuje pomalu a efektivně. Jejím cílem je dostat pleť do takového stavu, aby se o sebe byla schopná do valné míry postarat sama, pěkně se regenerovala a vy na to nepotřebovali kvanta produktů.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Kokosák na afty

Jak jsem změnila názor na Mádaru