Proč a jak tonizovat pleť?

Pleťová tonika, nejrůznější vody a podobné jsem dlouho zanedbávala. Když se nad tím zamyslím, tak jsem si vždycky jenom umyla obličej nějakým gelem a namazala. Ale pak přišel zlom v mojí péči o pleť (s vyrovnávacím tonikem od Mádary) a já začala používat nějaké tonikum pravidelně. A můžu vám říct, že na pleti je ten rozdíl opravdu vidět.



Tonizace pleti po odlíčení a vyčištění je hodně podceňovaný krok, na který se neprávem zapomíná. Protože umí pleťovou péči přenést o několik úrovní výš a celkově vylepšit stav pleti. Ať už máte pupínky, červené flíčky nebo suchou pleť. Je důležité pouze zohlednit typ pleti případně její nedostatky a pak si už jenom užívat účinků.

Proč tonizovat pleť?

Po odlíčení a umytí je pleť vždycky trochu sušší a zároveň připravená absorbovat dále aplikovanou péči. Z tonika si tak pleť vezme hydrataci a rovnou i nějaké pečující látky. S tímto úzce souvisí i to, že veškerou pleťovou péči je nejlepší aplikovat na vlhkou pokožku. Krém, olej i máslo se lépe a rychleji vstřebají a pleť zbytečně neumastí, takže tonizací zabijete hned dvě mouchy jednou ranou.

A nakonec asi nejlepší benefit tonizace a tím je stažení pórů. Jasně, nestane se zázrak a velké póry najednou nebudou mikroskopické velikosti, ale budou citelně menší a jemnější. Teplá voda a čisticí/mycí přípravek z pórů vytáhnou nečistoty a otevřou je, tonikum je vrátí do původní (nebo ještě menší) velikosti.

Tonizace je důležitá pro všechny pleti, obzvlášť pak pro mastnou a problematickou. Když se póry stáhnou, jsou odolnější vůči vniknutí nečistot a bakterií z venku a tím pádem je pokožka méně náchylná k zanícení, pupínkům, akné... Pro potřeby mastné pokožky se perfektně hodí adstringentní tonika, která obsahují nejenom alkohol, ale také různé antibakteriální a hojivé látky (vilín, máta, rozmarýn, výtažky z vrbové kůry apod.).

Čím tonizovat?

Pro tonizaci pleti existuje mnoho variant produktů. Asi nejrozšířenější je buď klasické tonikum nebo pleťová voda. Co do účinků si jsou tyhle dva produkty dost podobné, jen tonikum by mělo obsahovat větší podíl pečujících látek. Mrkněte tak na složení a vybírejte podle obsahu oblíbených účinných látek a podle toho, co chcete pleti dopřát.

Druhou variantou jsou pak hydroláty, nebo-li květové a květinové vody. Rozdíl mezi nimi tkví v tom, že květová voda je bez přídavku alkoholu. Vybrat můžete z velkého množství druhů bylinek, takže je  ideální řídit se potřebami pleti. Nejuniverzálnější a nejoblíbenější je pak růže.

A nebo si vyrobte vlastní domácí tonikum. Skvělý je například uvařený zelený nebo černý čaj, odvar z bylinek dle typu pleti nebo termální/minerální voda (na to se hodí třeba Vincentka jenom přelitá do střičky). Jen tyhle domácí nemají příliš dlouhou trvanlivost a vyplatí se je vyrábět v malém množství a uchovávat v lednici.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!