Ve rtěnce je olovo... inspirace vol.1

Že jsem si pořídila knížku Gillian Deacon Ve rtěnce je olovo, už asi víte. Sáhla jsem po ní, jako po inspiraci do práce a taky proto, že stála dvacku. Asi si teď myslíte, že jsem se úplně zcvokla a je ze mě eko bio housewife.

Ale ne. Pokud nebudete brát všechno 100% vážně a nenecháte se vykolejit nejrůznějšími tvrzeními, jak jsou všechny drogérkové věci špatné, jak vám způsobí nemoci, alergie atd., atd., můžete v knize najít spoustu dobrých rad, jak si z levných surovin vyrobit nejrůznější kosmetické zlepšováky. Některé rady mě inspirovaly natolik, že je ukážu i vám.



V dnešním díle bych začala pleťovou péči. Ačkoliv jsem v tomto směru značně nestálá, návodů se celkem držím a jsem spokojená.

Čištění

✓ V první řadě, pro zdravou pleť je základ ranní peeling a večerní promazání. Nejdřív se mi to nezdálo, kdo se peelingujete ráno? Já tedy ne.. Ale jak říká moudrá kniha, po aplikaci krému či oleje se pokožka aktivně regeneruje a vytváří nové buňky, za to po peelingu 'nahodí' ochranný režim. My ale chceme, aby se pleť regenerovala v noci a ve dne byla ochráněna před vnjšími vlivy, nebo ne?

Když si vzpomenu, k tomuto účelu používám Meruňkový peeling Alverde, který je jemný a opravdu vhodný pro každodenní použití.

Tonika

✓ Výborným tonikem, což je stará známá věc, je zelený či kopřivový čaj nebo voda s citronem. Po našplíchání se mastnější pokožka (můj případ) zatáhne, do pórů se dostane méně nečistot a tvoří se méně pupenců.

Lokální péče

✓ Na pupínky v rozpuku je výborný čistý hořčík (v lékárně). Po smíchání s trochou vody plácnu vzniklou kašičku na beďar, nechám zaschnout a smyju. Ve stavu nouze aplikuju denně. Pupenec rychleji uzraje a není tak zarudlý.

Masky

✓ Zaujal mě fakt, že když mám masku na obličeji, neměla bych jíst, mluvit.. prostě pohybovat obličejovými svaly. Ty by měly být po dobu aplikace masky uvolněné, aby se do pokožky snadno a dobře vstřebaly účinné látky.

✓ Uchvátil mě recept na prohřívací masku proti černým tečkám a ucpaným pórům. Stačí lžíci čerstvě umletého pepře smíchat se lžičkou bílého jogurtu a aplikovat na nos na 10 minut. Co si budeme říkat, ty tečky tam jsou furt, ale už ne v tak hojném množství.

✓ Další dobrou vychytávkou je domácí maska z alfahydroxykyselin, srozumitelněji AHA. Stačí smíchat po 50 ml citronové šťávy, jablečné šťávy, šťávy z hroznového vína ( v Globusu) a třtinového cukru. Směs nanáším vatovým tamponem na pleť, nechám 10 minut působit a opláchnu.

Oči a oční okolí

✓ Kromě profláklých rad 'okurky na kruhy' mě překvapilo, že na tmavé kruhy platí prý i syrové brambory. Já brambor používám hlavně na zklidnění bolavých očí, takže ty tmavé kruhy nemůžu potvrdit, ale.. Brambora je prý bohatá na enzym katecholázu, který působí jako šetrný zesvětlovač. Takhle to zní přesvědčivě, tak proč to nezkusit?

Nevím jak vás, ale mě rady tohoto typu fascinují. Líbí se mi, že suroviny mám doma po ruce, nestojí to majlant a můžu si to plácnout na ksicht, kdy se mi zlíbí. A jako bonus je kvalita za nízkou cenu.

Maté taky nějaké vlastní 'domácí' vychytávky pro krásnou pleť?

Hezký den! :)

Rady čerpány z publikace Gillian Deacon Ve rtěnce je olovo, Backbone Inc., 2011.

Komentáře

  1. Tuhle knížku jsem si chtěla pořídit, ale přišla jsem pozdě, byla vyprodaná. Tak jsem si řekla, že si jí půjčím v knihovně a tam je zase pořád vypůjčená. No, snad se k ní někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  2. V některých prodejnách Levných Knih jsem ji ještě před nedávnem viděla, ale jak je to teď, nevím. Škoda, že jim nefunguje ten jejich systém, kde a co je dostupné na prodejnách..

    OdpovědětVymazat
  3. Ta knížka mě zajímá, musím po ní mrknout :) Já mám nějaké domácí vychytávky, ale kvůli swapu s jednou blogerkou momentálně nemůžu prozradit. Určitě ale jednou sepíšu článek :))

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem zvědavá.. mě takovéhle domácí návody strašně baví :)

    OdpovědětVymazat
  5. S touhle knihou se v posledních několika dnech rozrrhl pytel. Asi jí taky nutně potřebuju! :-) Rady jsou to moc pěkné, to ranní peelingování mě překvapilo, ale je to logické. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem si koupila minulý týden a jsem za ní opravdu ráda! doma pěstujeme hodně bylinek, takže jsem se rozhodla, že omezím některé krémy, šampony a masky a vytvořím si vlastní domácí produkty. Dekorativky se asi nevzdám, Alverde používám taky, ale určitě se budu snažit používat přírodní pečující kosmetiku.

    OdpovědětVymazat
  7. Dekorativku také používám 'běžnou', protože se i až na stíny nepodařilo najít vhodnou a hlavně odolnou alternativu. V péči jsem ale věrná těmto domácím receptům, ale i Alverde. Stojí stejně, jako klasická drogérie a hlavně na obličeji vidím jasné rozdíly mezi chemkou a přírodou.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!