Další jíl na holení

Zelený jíl v jakékoliv podobě v péči o svoji pleť prostě potřebuju. Chvíli jsem se bez něj snažila fungovat, ale moc to nešlo, spíš naopak. Navíc mi došla moje oblíbená odličovací pěna, takže jsem si večer z nutnosti šmrdlala obličej mycím krémem Alverde, které mi nehorázně ucpalo póry a celkově zvýraznilo jejich viditelnost. No, takže jíl, potažmo jílová maska, byla vlastně nutnost.


Sušený zelený jíl je v sortimentu Saloos novinka, kterou jsem uvítala, protože jakýkoliv nový zelený jíl vyzkouším velmi ráda. Tenhle je původem francouzský a na obalu hlásá, že se jedná o čistý Illite, tedy sedimentovaný jíl.

Illite jsem mezi jíly ještě nevyzkoušela, takže mě celkem překvapila světlá šedo- zelená barva prášku a také jeho jemnost. Vzhledem k textuře prášku se s ním hůře manipuluje (všude to rozsypete), ale na druhou stranu mnohem snadněji vytvoříte krémovou masku bez hrudek (Illite vodu doslova před očima nasaje, pomalu ani nemusíte míchat).


Tolik teorie. Sušený jíl jsem tradičně míchala s čistou vodou, občas jsem přidala vodu květovou. Nenesla jsem na vyčištěný obličej a čekala...

První aplikace byla jiná. Prostě jsem čekala, že se Illite bude chovat jako každý jiný jíl, takže po 15 minutách trochu vyschne, ale stále půjde snadno smýt a pokožku nepodráždí. Omyl. Po čtvrt hodině jsem měla na obličeji nepropustnou betonovou vrstvu, se kterou nehnula ani sprška květové vody a ani namočená kosmetická houba. Takže jsem si ksicht musela nechat odmočit ve sprše.. Navíc, pokožka byla celkem začervenalá a podrážděná.

Druhé použití už bylo lepší. Smíchala jsem si jíl půl na půl s mladým ječmenem, nanesla a nechala čtvrthodinku. A výsledek byl o poznání lepší. Maska neproniknutelně nezaschla, spíš jen tak ztuhla. Pokožka nebyla podrážděná a přesušená. Vypadala čistě zdálky i při bližším ohledání, zklidněná a barevně sjednocená. Za to může jak jíl tak i mladý ječmen, který pleť navíc detoxikuje a měl by právě podporovat pěknou sjednocenou barvičku obličeje.

Takže jo, jíl od Saloosu pleť vyčistil pěkně a stáhl póry. Na druhou stranu, aplikovat jej jen čistý, mohla bych ho na obličeji nechat působit 10 minut maximálně a ještě raději v mezičase přestříknout květovou vodou, aby maska úplně nevyschla.

Proto se z mého pohledu hodí francouzský zelený jíl na výrobu domácích masek, ve kterých figuruje více než jenom jedna složka. Pokud jej smícháte s nějakou zelenou potravinou, rostlinným olejem, přidáte vločky, med... pak bude všechno v nejlepším pořádku. Čistý ale vysušuje až příliš a je vhodný jen pro krátkou aplikaci. A proto zůstanu raději věrná čemukoliv, v čem je Solum Fullonum.

Měly jste už zelený jíl od Saloosu? Mícháte si doma masky, nebo raději kupujte hotovky?

Komentáře

  1. Jíly miluju :) Samotný jíl jsem si asi na obličej nikdy nedala. Většinou jsem míchala s oleji (sójovým nebo makadamiovým) k tomu někdy přidám med nebo éterický olej. Mám kilové balení z biooo.cz a myslím, že ho do konce života nespotřebuji, páč na obličej stačí troška. Zkoušela jsi ho na vlasy? Nebo respektive dá se tenhle používat na vlasy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle od Saloosu jsem na vlasy nezkoušela, ale ten od Argitalu je fajn. Nedávám ho čistý, smíchám s trochou vody a šamponu, aby vlasy přeci jenom tolik nevysušil...

      Vymazat
  2. No tenhle jíl mě láká, a díky za tip na kombinaci. Já teď jedu růžový jíl z ekokozy, a vyhovuje mi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě stejně tak láká ten růžový.. ale přeci jenom, já nejsem žádná citlivka.. ale jednoho dne na něj beztak dojde!

      Vymazat
  3. Ja mam doma European clay powder od Now solutions z iHerb, ktory obsahuje montmorillonite a samostatne sa tiez neda pouzivat, takze ho miesam s roznymi prisadami, aby som ho minula a uz si ho nekupim. Nevyhovuje mi a dost na odradil od skusania ostatnych cistych ilov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten montmorillonite není dle mého zrovna nejlepší volba pro obličej a pokožku celkově, je to vlastně lávová zem, která je dobrá tak na no poo. Pokud bys chtěla dát jílu ještě šanci, zkus si koupit opravdu čisté Solum Fullonum nebo namíchané v určitém poměru. Třeba fajn je zrovna ten Argital nebo Cattier. Oba dva jsem měla jak v čisté podobě tak ve formě již připravené masky a byla jsem spokojená.

      Vymazat
  4. Já trouba ten název napřed nepochopila :D Sem si říkala... co? s tím se dá holit? Na to se musím podívat :D

    OdpovědětVymazat
  5. já s ním vždycky chodím po bytě, dokud mi nezačne sám opadávat, to bych si s tímhle asi dala :D mám radši prášek, jednak vydrží asi milion let, ten můj je toho důkazem, a prostě mě to míchání baví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to opadávání vždycky hrozně vadí. A pak taky zasviním půlku koupelny.. ale za ten výsledek to vždycky stojí!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!