Olej na pleť patří! ... ale který vybrat?

Tuhle jsem tady hlásala, že olej je to nejlepší, co na pleť můžete namazat. Ať už s tím souhlasíte, nebo ne, dnešní pokračování se vám možná bude i tak hodit. Když už se chcete olejem namazat, tak po jakém sáhnout a který je ten nej? A jaký je rozdíl mezi za studena lisovaným a macerátem?



Když jsem s oleji na pleť začínala, koupila jsem si samozřejmě to nejlevnější a nejdostupnější, tedy oleje od Saloos. Poměr cena/výkon je bezkonkurenční a pokud jste teprve v začátcích a chcete zjistit, jestli olej na obličeji vůbec snesete, je to rozumná volba. Když se vám oleje zalíbí a vy budete více zkoumat, zjistíte, že existuje spousta dražších olejů. U mnoha značek jde cena ruku v ruce s kvalitou, ale setkala jsem se i s výrobci, kteří pomalu ani neznají rozdíl mezi za studena lisovaným olejem a macerátem. Takže jako všude se to chce zajímat a ne jen bezmezně věřit výrobci.

Až vyzkoušíte několik různých značek, sami si všimnete rozdílů a zjistíte, že ten arganový od XY není tak pěkně barevný, voňavý a účinný jako ten od ZZ. Prostě že olej není jako olej a většinou se vyplatí připlatit si.

TIP: Co na pleti ale zrovna nechcete je sójový a slunečnicový olej. Ne, že by byly vyloženě špatné, ale jsou pocitově docela hutné a těžké. Spíš než na obličej se hodí jako přísada olejového tělového peelingu nebo masážního oleje.

Za studena lisovaný macerát

Pod označením rostlinný olej se můžeme nejčastěji setkat s těmito termíny:
  • Macerát: vybraná část nebo celá bylina se máčí několik týdnů v rostlinném oleji (nejčastěji slunečnicový, olivový, sójový) a uvolňuje tak účinné látky. Olej se následně jen přefiltruje od pevných částic.
    • Jak to na etiketě poznám? Složení bývá většinou dvousložkové, tedy nosný olej a bylinka. Např. Helianthus Annuus Seed Oil, Bellis Perennis.
  • Olejový extrakt: z vybrané byliny/semínek/plodů se získá libovolnou metodou extrakt, který je následně smísen s rostlinným olejem. Toto se nejčastěji dělá třeba u rakytníku (protože sám o sobě výrazně barví) nebo u rostlinek, ze kterých za běžných podmínek olej nezískáte a přesto chcete mít něco účinnějšího než macerát (heřmánek, měsíček, třezalka, arnika, ...)
    • Jak to na etiketě poznám? Složení je opět dvousložkové, olej a extrakt, u kterého bývají ještě navíc uvedena %. Např. Olea Europea Fruit Oil, Arnica Montana Extract.
  • Za studena lisovaný olej: při teplotách do 60 °C se ze semínek získává mechanickým lisováním olej. Každé semínko je samozřejmě jinak výnosné, třeba konopné obsahuje téměř 50 % oleje, zatímco opunciové ani ne 5 %, což se pochopitelně odráží na výsledné ceně oleje.
    • Jak to na etiketě poznám? Tady čekejte jen jednu složku, u které by kromě rodového a druhového názvu měla být uvedena i část rostliny, ze které olej pochází. Např. Simmondsia Chinensis Seed Oil.
  • Olej extrahovaný CO2: je nejefektivnější metoda jak získat relativně velké množství velmi kvalitního oleje. Extrakce za pomoci stlačeného oxidu uhličitého se provádí za nízkých stabilních teplot (40- 50 °C) , takže získaný olej má v porovnání s tím za studena lisovaným vyšší podíl účinných látek a také výrazněji voní.
    • Jak to na etiketě poznám? Stejně jako v předchozím případě je uveden celý název rostlinky a je doplněn slovy CO2 extract nebo Cold pressed.
TIP: Občas se u oleje můžete setkat s označením 'jemný' či 'bez vůně'. Pokud chcete olej aplikovat na pleť a ne ho využívat třeba jako nosný olej v aromaterapii, neberte ho. Pod slovem 'jemný' se totiž skrývá buď chemické čištění, během kterého z oleje odejde valná část účinných látek, nebo byl olej lisován při vysokých teplotách nad 100 °C a ztratil tak část účinných látek i vůni (nejčastěji kokosový olej).

Je kvalita olejů od jednoho výrobce stabilní?

Když jsem byla poprvé na návštěvě v Nobilis Tilia, odcházela jsem docela zklamaná. Nevím proč, prostě jsem si myslela, že si tam ty oleje sami lisují z výchozích surovin. Postup je ale jiný.

Výrobce si najde dodavatele přímo v oblasti pěstování dané suroviny (v případě větších značek rovnou několik dodavatelů) a od něj si nechává olej posílat ve velkých barelech. Olej podléhá přísným kontrolám na plísně, pesticidy a podobně a je několik měsíců pravidelně zkoumán, než se vůbec dostane k výrobci. Ten jej pak naplní do lahviček a je to.

U přírodní kosmetiky je běžné, že je každá šarže malinko jiná, trochu jinak voní či má jinou barvu. Prostě záleží na tom, jak se suroviny zrovna urodí. U rostlinných olejů od velkých značek jsem si toho všimla ještě citelněji a je to dáno tím, že olej je skoro pokaždé z jiného zdroje, některý zdroj na pár měsíců vypadne... a s tím tak kolísá i kvalita produktu.

Pokud chcete mít jistotu stálé kvality, zaměřte se na malé značky, které odbírají oleje pouze od jednoho dodavatele nebo si olej nechávají lisovat pouze pro své potřeby. Dle mých zkušeností, mezi skvělé zdroje patří Delibutus nebo Zahir.

Olejujete? Která značka je vaše nejoblíbenější/nejosvědčenější?

Komentáře

  1. Já zatím pracuji jenom s konopným olejem od TopVet a s bambuckým máslem od Purity Vision. Sice si myslím, že Purity Vison je celkem gigant co se přírodní kosmetiky týká, takže si myslím, že jejich výrobky nebudou tak stoprocentní ale zatím mi to stačí do té doby než ho spotřebuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U toho Purity je to produkt od produktu, ale jejich bambuckého bych se rozhodně nebála. Obzvlášť, když ho chce člověk na pleť, tak je to asi to nejlepší bambucké, co se týče uživatelské příjemnosti. Nechávají si to lisovat z trochu jiné odrůdy než většina výrobců, a to máslo je v porovnání s jinými měkčí, jemnější a lépe se roztírá a vstřebává. A taky není rafinované a proto tak hezky voní :)

      Vymazat
  2. Já moc ráda používám na pleť sedmikráskový olej od Manufaktury. Mám již druhé balení a pecka! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se docela líbí ta směs olejů, ale celkem mi vadí ten slunečnicový hned na prvním místě. Ne, že by byl špatný nebo komedogenní nebo tak... ale když se něco jmenuje elixír, tak chci něco luxusního a nemám moc chuť si na obličej dávat jeden z nejlevnějších olejů :) Ale uznávám, že všechny ty složky dohromady mohou účinkovat velmi pěkně.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!