Hydrolát. A co to vlastně je?

Květová nebo květinová voda či květová mlha... Různá slova a všechna označují jednu jedinou věc: hydrolát, vedlejší produkt při výrobě éterických olejů. Proč byste si ho měli pořídit a k čemu je dobrý? A proč se o něm mylně říká, že je to jenom voňavá voda nebo obyčejná pleťová voda?


Hydrolát vzniká jako vedlejší produkt při parní destilaci éterických olejů. Vybraná část rostliny se vaří ve vodě a vzniklá pára se odchytí a zchladí. S párou odejdou i vonné silice, takže po zkapalnění získáme esenciální olej a právě hydrolát. Přesto ale samotný hydrolát žádné vonné silice neobsahuje a tak voní úplně jinak než daná rostlina nebo éterický olej z ní.

Na výsledné vůni hydrolátu se také podepisuje kvalita vstupních surovin, to, v jaké kvalitě se ten rok zrovna urodily, i místo sběru. Je tak jasné, že růžový hydrolát od každého výrobce bude vonět jinak a v případě masovější výroby se může stát, že vůně je rozdílná i v rámci jednotlivých šarží.

Právě specifická bylinná vůně může být hlavním kamenem úrazu při výběru vhodného hydrolátu. Vyzkoušela jsem několik druhů a téměř všechny voněly jako (mokré) seno.

Kam s ním?

Díky způsobu výroby se tak hydrolát nedá v žádném případě považovat za klasickou pleťovou vodu, ale rozhodně je možné jej tímto způsobem také využít. V podstatě všechny druhy hydrolátů je možné použít na mnoho způsobů, namátkou třeba:
  • na dočištění pleti
  • pro lehkou tonizaci pleti
  • před aplikací oleje či olejového séra
  • před aplikací hutného krému nebo bezvodého balzámu
  • pro osvěžení pokožky v létě
  • místo vody do doma míchaných masek
  • pro zklidnění pokožky po holení či depilaci
  • pro zklidnění podrážděné nebo lehce spálené kůže po opalování
  • v létě na vlasy vysušené od sluníčka nebo v zimě na vlasy elektrizující pod čepicí
Nejvíc univerzální variantou hydrolátu je růže, i když uznávám, že ne každému musí vonět. Růže je velmi jemná, vhodná pro všechny typy pleti a má jenom lehké tonizační účinky. Nejvoňavější růži jsem měla od Zahiru a tu s pocitově nejlepšími účinky od Florihany.

Geránium je co do vůně trochu jemnější růže, malinko kořeněná. A stejně jako růže je vhodná pro všechny typy pleti. Jen já jsem si ho pořídila od Florame a hned po prvním použití se mi objevila alergická reakce na některý z konzervantů, takže jsem to nemohla řádně ocenit.

Levandule má výborné zklidňující a hojivé účinky, které uvidíte takřka přes noc. Je skvělá třeba na pupínky, ale má opravdu specifickou vůni. Mírně řečeno je to vůně mokrého sena. Když jsem si jí poprvé koupila od Nobilis Tilia, myslela jsem, že je zkažená a ta vůně mi dost evokovala zkažené maso. Zkoušela jsem i Purity Vision, která voní o trochu lépe, ale účinky už nejsou takové.

Slaměnka je hned druhým největším smraďochem na mém seznamu. Už při koupi jsem moc dobře věděla, že má specifickou vůni. Ale... vůně je výrazná, zemitá, trochu uzená a samozřejmě jsou zastoupeny i tóny mokrého sena. Ale... účinky jsou super. Zklidňuje citlivou podrážděnou pleť, mírní začervenání a podporuje hojení. Ta od Florihany na mě ve všech bodech ukázkově účinkuje.

Chrpa působí protizánětlivě, přesto je vhodná i pro sušší pleť. Má výborné regenerační a projasňující účinky. Je jemná a výborná pro ochlazení unaveného očního okolí. A ani co do vůně není moc výrazná, přirovnala bych to ke směsi sušených bylinek. Já si pořídila tu od Naturada a udělala jsem chybu. Jako konzervant totiž obsahuje kyselinu citronovou a mě v očích štípe.

Meduňka by měla být takový mix levandule a růže. Výrazně zklidňuje a hydratuje, zároveň mírně tonizuje. Voní trochu citrusově, lehce bylinně, seno cítíte jen maličko. Ta od Farfally byla na obličeji hodně příjemná, na druhou stranu bych jí účinky přirovnala spíše k růži, tak výrazný zklidňující a hojivý efekt jako levandule prostě neměla.

TIP: Pokud si chcete užít účinků hydrolátu ale nevoní vám, zkuste ho lehce naředit. Vhodné je například koloidní stříbro (mastnější pleť, smíšená, s nedokonalostmi) nebo koloidní zlato (sušší, citlivá a zralá pleť), ale třeba i čistá březová nebo Aloe vera šťáva.

Který vybrat?

V souvislosti s hydroláty se můžeme setkat s několika označeními:
  • květová voda je čistý hydrolát doplněný o nějaký ten konzervant. I když by sám o sobě nějakou dobu asi vydržel, tak výrobci přidávají nejčastěji extrahované části éterických olejů (Limonene, Linalool, Citronelol apod.), kyselinu citronovou nebo třeba Pentylene Glycol.
  • květinová voda oproti tomu obsahuje malý podíl alkoholu (nejčastěji do 2 %) a nemívá v sobě žádné další konzervanty.
  • květová mlha je prostě jenom květová či květinová voda natlakovaná ve spreji. Byť bývá mnohem dražší než hydrolát s mechanickou pumpičkou, nic dalšího než jiný obal z tím nehledejte.
Voní vám hydroláty? Používáte je, nebo raději klasickou pleťovou vodu/tonikum?

Komentáře

  1. Hydroláty som skúšala, hlavne rôzne bio ružové vody. Ich vôňa sa mi zdala slabá a rovnako tak účinky, ale nie sú úplné zlé. Mám ich rada a z času na čas si nejakú ružovú vodu kúpim. Najradšej mám tú od Dulcie. Všeobecne však preferujem pleťové toniká s obsahom ružovej vody a ružového oleja prípadne glycerínu. Skrátka niečo, čo pleť poriadne vyživí. Ružová voda hydratuje zvyčajne veľmi slabo alebo nijako.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, jak moc multifunkčně ten hydrolát pak chceš využívat. Pokud má vyloženě jenom suplovat pleťovou vodu, tak je pravda, že čistý hydrolát může být málo. Na druhou stranu, čistý má pak hodně super využití, což bych třeba s produktem s glycerinem nebo alkoholem nedala.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!