Opalovat se, anebo je to nezdravé?

Dle mého se poslední dobou se okolo opalování a pobytu na sluníčku strhla až přehnaná panika. Přiměřený pobyt na sluníčku je zdravý. Sluneční paprsky aktivují tvorbu vitaminu D v našem těle a zlepšují vstřebávání vápníku a dalších minerálů, které přijímáme v potravinách nebo doplňcích stravy. Pokud většinu dne trávím zavřená v práci, přes léto nepoužívám v kosmetice ovocné kyseliny nebo zrovna nejsem na dovolené u moře, nevidím sebemenší důvod, proč se každý všední den mazat silnou vrstvu opalovacího přípravku.


A přitom stačí ke sluníčku přistupovat se selským rozumem a opalovák bude potřeba jen občas:
  1. Přes poledne se před nejprudšími paprsky schovám do stínu.
  2. Proti paprskům si pořídím slamák, lehkou tuniku s rukávem, nebo třeba šátek přes ramena.
  3. Sáhnu po vhodném opalovacím produktu s adekvátním SPF a zohledním typ své pleti i místo a podmínky, kde se na slunku budu pohybovat.
Co nám vlastně to SPFko (ochranný sluneční faktor) v kombinaci s číselným údajem říká? Číslo neudává stupeň ochrany, jak se mnohdy říká, ale vyjadřuje násobek doby, po kterou můžeme být na sluníčku, aniž bysme se spálili. Což je údaj velmi subjektivní. Záleží na typu naší pokožky a také zda se koupeme v moři, jsme vysoko v horách, ...

Ze života: Moje pleť není nijak citlivá a mám docela dost pigmentu. Běžně na přímém sluníčku začnu červenat nejdříve po 30 minutách. Když se tedy namažu krémem s SPF 10, můžu svůj pobyt prodloužit až na 300 minut, aniž bych se spálila.

Funkce ochranného faktoru lze v opalovacích produktech dosáhnout dvěma základními způsoby:

V konvenční kosmetice se jedná o chemický filtr, nejčastěji se využívají látky oxybenzone či octinoxate. Nanesený opalovák reaguje s pokožkou a vzniklé molekuly pak kůži chrání před paprsky. Takhle reakce zabere 20 až 30 minut a teprve poté je konvenční krém připraven nás ochránit. Syntetické látky ale prostupují skrz kůži dál to těla a mohou výrazně škodit (ženskému) hormonálnímu systému.

Přírodní kosmetika využívá k ochraně mechanický (fyzikální) filtr, který na pokožce funguje jako ochranná bariéra. Dopadající sluneční paprsky odráží a částečně pohlcuje. Za tímto účelem se do přírodních opalováků přidávají minerální UV filtry, jako je například oxid titaničitý či oxid zinečnatý. Kvůli těmto dvěma složkám také přírodní opalováky více či měně bělí a hůře se roztírají. Výhodou ale je, že opalovák s fyzikálním filtrem funguje okamžitě po nanesení na pokožku.

Pak je tu ještě třetí, mírně kontroverzní varianta, a tou jsou vybrané rostlinné oleje. V podstatě všechny kvalitní rostlinné oleje obsahují nízké SPF a dokáží náš pobyt na sluníčku prodloužit, většinou se ale jedná o prodloužení pouze v řádu minut.

U čistých rostlinných olejů nastává problém, že SPF není nijak oficiálně deklarováno, de facto tedy není ani žádná ochrana zaručena. Rostlinný olej se rozhodně nedá dlouhodobě použít jako náhražka za klasický opalovák (ať už konvenční nebo přírodní), ale v některých případech ho můžete směle použít jako vhodnou alternativu. Záleží na citlivosti vaší pokožky, na lokalitě, kde se hodláte paprskům vystavovat, a také na délce pobytu na slunci.

Ze života: Setkala jsem se s paní, která si koupila olej z mrkvových semínek a odjela na dovolenou do Egypta. Mazala se jen tím mrkvovým olejem, opékala se na pláži, koupala se a vůbec jí nepřišlo divné, že je rudá jako rak. Vždyť se o tom oleji přeci říká, že má SPF 30 a ona nemá citlivou pleť!

Mezi oleje, které dokáží v našem podnebném pásmu pokožku výrazněji ochránit, patří olej z malinových semínek (až SPF 30), olej z mrkvových semínek (zhruba SPF 20- 30), olej z pšeničných klíčků (SPF 20) nebo avokádový olej (cca SPF 10).

TIP: Pokud chcete použít rostlinný olej, vybírejte ten nejkvalitnější, za studena lisovaný. Také hledejte důvěryhodného výrobce. Mnohdy můžete narazit např. na mrkvový olej, který je ve skutečnosti pouze macerát či olejový extrakt a ten vás před paprsky ochrání maximálně na pár minut.

Jak jste na tom se sluníčkem vy? Na kterou z uvedených variant ochrany před paprsky sázíte?

Komentáře

  1. Kokosový olej jsem na opalování nikdy nepoužívala. Ale teď kdy vím, že sluníčko není moc agresivní a jdu jen na chvilku se projít třeba s pejskem, tak sahám po kokosovém oleji. Akorát jedinou nevýhodou je, že jak božsky voní, tak jsem lákadlem pro malé mušky a broučky, které se na mě lepí :-(

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. O rastlinnych olejoch - najmä o malinovom sa uvadza, ze na slnku nie je stabilny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Flíčky po akné? Žádný problém!

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry