I přírodní kosmetika obsahuje alergeny

Každý z nás se k přírodní kosmetice přiklonil z jiného důvodu. Někdo pro kvalitní složení, někdo pro ekologické smýšlení výrobců, … protože chtěl pleti dopřát šetrnou péči bez dráždivých a alergizujících složek. Stále více lidí s citlivou, reaktivní nebo alergickou pokožkou se obrací na přírodní kosmetiku, aby je vyvedla ze začarovaného kruhu osypané kůže a kortikoidů. Přírodní kosmetika je mnohem jemnější než konvenční, na druhou stranu, stále v ní můžeme najít mnoho potencionálních alergenů a dráždidel.


V přírodní kosmetice se vyskytují potencionální alergeny stejně tak jako v té konvenční. Jenom jich je méně a neschovávají se pod sáhodlouhé chemické názvy, které ani nedokážete vyslovit, ale jsou to přírodní či rostlinné ingredience. Můžeme sem zařadit tyto látky:

Esenciální oleje jsou koncentrované silice, které by se až na výjimky (levandule, tea tree) na pokožku rozhodně neměly aplikovat v nezředěné formě. Může se stát, že citlivou pleť podráždí éterické oleje jako takové nebo pouze konkrétní olej, na který máte 'v původním skupenství' alergii (např. citrusové plody, heřmánek). Citlivá pleť by si měla dát pozor také na deriváty éterických olejů, jako je Linalool, Limonene, Citronellol apod.
Jak to ve složení poznám? Éterické oleje a jejich deriváty bývají uvedeny až úplně na konci a navíc na ně poukazuje hvězdička či jiný horní index jako že 'hele éterický olej'. Např.: Lavandula Angustifolia Flower Oil*, Citrus Limonum Paradisi Peel Oil*.

Alkohol je v přírodní kosmetice oblíbeným a levným konzervantem. Pokud je alkohol jediným konzervantem, musí být obsažen alespoň v 10% koncentraci a ta už může citlivou, dehydratovanou či suchou pleť podráždit a ještě více vysušit. Naštěstí bývá kombinován ještě s dalšími konzervanty, takže riziko podráždění je minimální, přesto by měla hodně citlivá a reaktivní pleť zpozornět.
Jak to ve složení poznám? Alkohol se může vyskytovat na libovolné pozici INCI a skrývat se pod názvy Alcohol, Alcohol Denat., Isopropyl Alcohol, Methanol, Ethanol.

Včelí produkty bývají hodně ošemetné. Pleť na ně může negativně reagovat pokud máte alergii na včelí štípnutí nebo také jakoukoliv pylovou alergii. Pokud tomu tak je, vyhnout byste se určitě měli včelímu vosku, medu, propolisu i pylu.
Jak to ve složení poznám? Cera Alba, Bees Wax, Mel, Propolis (Extract), Pollen (Extract).

Aromata bývají kamenem úrazu, pokud se jedná o citrusové plody, jahody či exotické ovoce.
Jak to ve složení poznám? A tady je taky háček, protože výrobce v INCI většinou uvádí pouze slůvko Aroma a dál se nerozepisuje. Takže můžeme pouze odvozovat podle produktového textu...

Lanolin a především jeho deriváty bývají špatně snášeny hodně citlivou pletí, kterou dráždí k otokům. Navíc jsou komedogenní, tedy podporují tvorbu akné, ucpaných pórů a drobných zánětů.
Jak to ve složení poznám? LanolinAcetylated Lanolin, Cetyl Acetate, Etoxylated Lanolin.

Heřmánek je oblíbený pro své zklidňující účinky, ale citlivé či reaktivní pleti může alergii naopak vyvolat. Obsahuje totiž vysoký podíl silic, terpenů, flavonoidů a dalších, které jsou zkrátka 'až moc'.
Jak to ve složení poznám? Chamomilla Recutita (Extract), Bisabolol, Azulen.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Kokosák na afty