Udělej si sám: pleťový krém

Průběhem tohoto roku jsem došla k závěru, že 99% prodávané drogérkové i lékárenské (zdravím Vichy!) kosmetiky nestojí za nic. Je to jen předražená chemie v líbivých obalech, které propaguje nějaká známá tvář a říká, jak je produkt výborný a jakou po něm má úžasnou pleť. Jenže já už těm reklamám nevěřím. Že bych konečně dospěla?

To, že nějaká modelka tvrdí, že má po krému plném parabenů obličejík jak miminko, není dostatečný důvod pro mě, abych si ho pořídila. A tak na mě lidi v okolí občas divně koukají, proč že si to kupuju čím dál tím víc přírodní kosmetiky. Proč utrácím tolik peněz, když si můžu koupit výborný krém v drogérce za pár kaček.. říká to přeci ta modelka a ta by nekecala!

Dneska udělám radost jak šetřilům, tak i lidem, kteří rádi vědí, co si plácají na obličej. Inspirovala jsem se u Míši a stvořila vlastní na míru šitý pleťový krém. Zpočátku se to asi nebude zdát, ale jedná se o levnou záležitost. Za níže uvedené suroviny dáte +/- 720 Kč, přičemž z nich vyrobíte 3 dávky krému, každou na dva měsíce. Mesíční dávka krému vás tak vyjde na zhruba na 120 kaček. Dobré, ne?




Na jednu dávku (cca 70 ml) budeme potřebovat:
5 lžiček bambuckého másla
6 lžiček Aloe vera gelu
1 lžičku avokádového oleje
3 lžičky jojobového oleje
pár kapek grepového extraktu
pár kapek tea tree oleje

+ elektrický šlehač, hrnec a mističku na vodní lázeň, uzavíratelný kelímek (70ml), lžičku na odměřování

Já mám pleť mastnější, takže se tea tree nebojím a přidám klidně tři kapky. Pokud máte ale pleť sušší, na tea tree rovnou zapomeňte, mohli byste si ji nehezky vysušit a podráždit. Raději přidejte výživné oleje na úkor Aloe vera gelu (přidat můžete mandlový, arganový,...). A jdeme na to!

Připravíme si vodní lázeň. Stačí, když bude voda horká, nemusí vařit. Odměříme 5 lžiček bambuckého másla a necháme ho rozpustit. Odstavíme z plotny a přidáme 3 lžičky jojobového oleje a lžičku avokádového.




Směs dobře promícháme a dáme na 15- 20 minut chladit do lednice, nebo na balkon (s tím balkonem opatrně, málem jsem z toho měla kus ledu!:)). Ten pravý okamžik poznáme podle toho, že jde do směsi snadno udělat prstem důlek.


Před

Po

Nyní přidáme 6 lžiček Aloe vera gelu, 2- 3 kapky tea tree oleje a kapku grepového extraktu. Nastartujeme elektrický šlehač a šleháme do té doby, než směs získá lehkou krémovou konzistenci. V průběhu šlehač vypneme, krém promícháme lžičkou a zase šleháme. Docílíme tak dokonalého spojení všech ingrediencí.




Hotový krém má konzistenci studeného pudinku. Krásně voní a při kontaktu s pokožkou okamžitě taje a krásně se vstřebává. Nezanechává pleť umaštěnou, ale přesto ho používám jenom na noc. Oblíčejík je po aplikaci krásně hebký a (pardon za to slovo, vím, že ho spousta lidí nesnáší) naducaný.




Z krému jsem opravdu nadšená. Mažu s ním měsíc každý večer a přijde mi, že se moje smíšená pleť jaksi stabilizovala. Suché tváře nejsou tolik suché a mastná T-zóna se už tolik nemastí. Ale také to může být jenom moje domněnka.. Každopádně, tento domácí krém za pár kaček je super, vím, co v něm je a složení si můžu podle potřeby upravovat.

Vyráběly jste si doma vlastní pleťový krém? Nalákala jsem vás to vyzkoušet?

Hezký den! :)

Komentáře

  1. krém vypadá hodně zajímavě! asi se do toho taky pustím.. skoro všechny ingredience mám doma, akorát to aloe vera nemám.. už jsem scháněla nějaké, které by nestálo 300 a nebyly by v něm chemikálie a neuspěla jsem:( Kde ho prosímtě kupuješ a za kolik?

    OdpovědětVymazat
  2. Na Aloe 100% bez chemie jsem bohužel nenarazila. Tohle je od Laboratorios Diet Esthetic a najdeš tam PEG, EDTA a nějaká barviva. Dívala jsem se ještě na ESI, to má složení o chlup lepší, ale stále to 100% příroda není. S Míšou jsme to řešili a i ona používá tyhle dva jmenované kousky.. prý se chystá pustit se do výroby z čerstvého Aloe :)
    Takže ti moc neporadím. První gel seženeš na parfums.cz, druhý na biooo.cz. Oba dva se za 250 ml balení cenově pohybují do dvou stovek.

    OdpovědětVymazat
  3. Wau, tak to je bomba! Přírodní kosmetiku miluju a tohle asi jednou zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem lemra líná a nešikovná, takže čekám, až je Míša začne prodávat :D prozatím jsem si ještě objednala krémík od Hadka

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem doufala, že bych si mohla odkoupit vzorek, ale nedostalo se na mě.. tak jsem si udělala vlastní. Já taky nejsem extra šikovná, ale musím říct, že výsledek opravdu stojí za to! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně jak píšeš z aloe je kříž, taky jsem 100% nenašla a koupila jsem ESI

    OdpovědětVymazat
  7. Vzhledem k tomu, že tento krém obsahuje díky aloe vera gelu vodu, bych zase až tak chemii v tomto gelu nezatracovala-poskytne vám alespoň nějaké konzervanty a ochranu proti bakteriím a plísním. Protože bylo dokázáno, že vitaminy C ani E nejsou v přírodní kosmetice dostatečnými konzervanty, pokud se nepracuje v naprosto sterilním prostředí a produkt má vhodné PH. (výrobci přírodní kosmetiky musí nechávat testovat své výrobky na nezávadnost a množství bakterií, vy doma ne, a to, že ještě plíseň v krému viditelná není, neznamená, že už dávno produkt napaden není)

    OdpovědětVymazat
  8. Aloe Vera gel si můžete vyrobit doma - http://www.home-made.cz/2012/12/domaci-aloe-vera-gel.html

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za tip, určitě zkusím vyrobit. Díky obsahu kokosového oleje (ucpává póry) bych ho ale na svoji smíšenou pleť raději nedávala, avšak na použití po těle bude zajisté super!

    OdpovědětVymazat
  10. DIY kosmetika je prostě nejlepší, já už jsem si přes rok v drogérce nekoupila ani fň a vyrábím si všechno a ejhle - já jsem neměla mastnou, pórovitou pleť s černými tečkami, protože bych byla nějaká vadná, ale vše jsem si evidentně uhnala z chemických přípravků, protože je to najednou pryč! Jinak bambucké máslo se dá sehnat i v lepší kvalitě a mnohem levnější než u Saloos, totéž avokádový olej. Aloe jsem si začala pěstovat a vždycky prostě ufiknu jeden list, je to trochu pracnější, ale opět - mnohem levnější. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Flíčky po akné? Žádný problém!

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Kokosák na afty