100+1 využití kokosáku.. aneb rostlinný olej na opalování

I když sluníčko na pár dní zmizelo, téma opalovacích krémů je stále aktuální. Čím se v našich zeměpisných šířkách ochránit před spálením, svěděním a zarudnutím? Minulý rok jsem se sice matlala klasickými opalováky, ale ty došly a mě se letos nechtělo kupovat další.. A tak jsem sáhla po tom, co jsem našla doma.


První volba padla na kokosový olej. Ten jsem si pořídila do svých DIY výrobků a taky jako prevenci proti vzniku aftů.. ale moc neubývá a jako opalovací olej se jeví ideálně. U kokosového oleje se udává přirozený SPF faktor 2- 8, což je podle mě pro naše podnebné pásmo plně postačující. Nikdy jsem se, ani u moře, nemazala ničím vyšším, než SPF 10. Na druhou stranu ale musím uznat, že nejsem náchylná ke spálení a lehké začervenání se u mě objeví až po opravdu dlouhém pobytu na slunci. Celkově vzato, nejsem žádná citlivka.. takže mě SPF kolem 10 bohatě stačí. Kdo je citlivější a ví, že mu tyto nízké ochranné faktory nestačí, nechť se kokosáku vyhne a používá buď klasické opalováky nebo rostlinné oleje s vysokým SPF ( např. olej z obilných klíčků či olej z malinových nebo karotkových semen, které mají SPF 20+).

Ale zpět ke kokosáku. Ten jsem aplikovala od prvního dne opalování, vždy chvíli před pobytem na sluníčku. Oleje stačí opravdu malinko a pro lepší vstřebání do pokožky je lepší nanést jej na  vlhkou pleť. Rychleji se tak vsákne a nezanechá na pokožce nepříjemný lepivý film, jako klasické opalovací oleje. Co je ale hlavní.. viděla jsem nějaký rozdíl mezi opalovacím krémem či olejem a kokosákem? Ne!



Více než měsíc se opaluji pouze ve společnosti kokosáku a nevidím žádný problém. Bronz chytám dobře, nejsem červená, podrážděná, neobjevuje se kožní alergie na sluníčko.. prostě je všechno v pořádku. A jako bonus je skvělá sladká letní vůně kokosu.

Co používáte na opalování vy? Kupujete si klasické mléka či oleje, nebo vám stačí rostlinný olej?

Hezký den! :)

Komentáře

  1. jo to mně by nestačilo, já začnu červenat po 10 minutách, když nejsem namazaná, a na začátku července bylo nějaké agresivní slunko asi, spálila jsem se i s 20...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, tak to mě mrzí. Já jsem asi opravdu nějaký hroch.. i v tom červenci jsem se mazala jen kokosákem a všechno v pohodě.

      Vymazat
  2. Taky používám kokosák nebo doma vyrobený rakytníkový olej, ten je snad ještě lepší a navíc opálení podporuje ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, rakytník je super! :) A navíc, když se s ním natíráš a užíváš ho i vnitřně..
      Páni, domácí rakytníkový olej zní velice dobře! Macerovaný? Škoda, že nemám svůj vlastní keřík..

      Vymazat
  3. Podle mě je kokosák i pro naše podnebí málo. Myslím, že je docela jedno, jaký jsi fototyp, ozónová vrstva je ozónová vrstva (ale to je můj osobní názor dle toho, co jsem načetla :-)). Já teď na obličej používám třezalkový olej (v oleji z obilných kličků) a na tělo si patlu hadkův opalovák 15.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hádek je fajn, ale třezalkový olej způsobuje fotosensibilitu, takže to je daleko horší než nepoužít vůbec nic...

      Vymazat
    2. Tak tak, o třezalce jsem také neslyšela nic dobrého. Jinak s tou ozónovou vrstvou..kdysi jsem četla, jak skupina lidí lezla na Mt. Everest/ K2/ podobnou horu. Většina si mazala obličej klasickým opalovákem s vysokým SPF, jen jeden chlap se natíral kokosákem. Všichni se spálili, jen on ne. A podle toho jsem usoudila, že když to stačím tam, tak u nás taky.. ale uznávám, že opálení/ spálení je hodně individuální :)

      Vymazat
  4. Hmmm, tak já potřebuji nejlépe tekutý azbest :-) ne vážně, 50spf a nejlépe ani na slunce moc nechodit hlavně kvůli obličeji. Používám Avene a La Roche Posay a taky Baleu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? :) A zkoušela jsi na obličej minerální make-up? Ten má docela solidní UV filtr.

      Vymazat
  5. No tak to bych mohla používat tak maximálně na jaře při prvním sluníčku :-) Mažu se minimálně 30, když vím, že budu na sluníčku delší dobu, tak 50. Radši budu bílá, než spálená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, nemá cenu to pokoušet když víš, jak tvoje pokožka reaguje. Já asi mám opravdu hroší kůži, akorát nevím, kde jsem k ní přišla. Moji rodiče jsou přesně jako ty, jakmile jsou delší dobu na sluníčku, tak zčervenají a v létě je mazání nutnost..

      Vymazat
  6. Já jsem nejvíc strašná a nezodpovědná a nepoužívám nic :-) Na obličej používám většinou minerální makeup, který má filtr dost vysoký sám o sobě, na tělo skoro nic, akorát, když cítím, že už se spaluju, tak inkriminované místo něčím přemáznu. Ale zase se teda neopaluju stylem, že bych si lehla a pekla se, to ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, já jsem na to mazání taky docela nezodpovědná.. Ale když jsem o víkendu vystavená na zahrádce, tak jsem si říkala, že by to možná něco málo chtělo. Ono, nic se nemá přehánět ;)

      Vymazat
  7. už som o tom počula, verím, že to môže fungovať ale ja by som sa asi bála :)

    Pozyvam ta na DERMACOL giveaway, tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/07/letna-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem se nikdy ničím nemazala, krom pih, pigmentovejch skvrn a tetování ale ten kokosák zkusím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic se nemá přehánět! :) Pokud ti to takhle vyhovuje, je myslím všechno v nejlepším pořádku. Nebýt přes poledne na prudkém slunci a je to v cajku. Docela mi vadí taková ta hysterie, kdy se i malé děti ještě schované v kočárku mažou SPF 50+, aby se náhodou nespálily.. Pak vylezou na slunko, spálí se, maminky je na sluníčko už nepustí, budou mít málo Déčka a začnou dlabat potravinové doplňky..

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!