Kyseliny útočí

Uznávám, že na článek tohoto typu není zrovna nejvhodnější doba. Znáte to. Léto, slunce, opalovací krémy, pigmentové skvrny... Ale to mi stejně nebrání v tom, abych si občas na obličej neplácla něco s obsahem AHA kyselin. Dost mi totiž pomohly při léčbě fleků po akné, tak jsem jim věrná.




Navíc, tyhle dva fešáky mám v šuplíku ještě z povánočních výprodejů a i když už jsem pomalu na dně balení, ještě jsem si neutvořila pořádný názor. Co slibují? Enzymatický čistič i peeling obsahují výtažky z exotického ovoce, citrusových plodů, cukrové třtiny a dalších, které mají za úkol z pokožky šetrně 'vyžírat' suché pleťové buňky, pokožku vyhlazovat, zjemňovat, sjednocovat její barevný tón a také bránit vzniku pupenců. A že já obzvlášť na ty poslední dva body slyším... Co z toho slibovaného to dělá v praxi?

Fruit Enzyme Cleanser je svěže ovocně vonící řídký gel. Ze zacvakávací lahvičky se dávkuje docela blbě a celkem bych to nazvala i plýtváním. Samotný gel je ale fajn. Pěkně ovocně voní, uspokojivě pění, jde hezký smývat a pleť zbytečně nevysušuje. Nezpůsobuje takové to nepěkné nepříjemné 'vrzání'.

Nanesu na vlhkou neodlíčenou pokožku a krouživými pohyby masíruji. Nemusím snad ani nijak zdůrazňovat, že se obloukem vyhýbám očím! Můj minimální make-up to rozpustí spolehlivě. Celkově gel nechám na obličeji tak +/- 15 vteřin, déle ne.
  

Oceňuji, že pokožka má i po krátkém působení kyselin zdravou sjednocenou barvu. Není tolik začervenálá, obzvlášť kolem nosu, je jemnější a čistší. Nečekejte ale žádné vymizení černých teček, zúžení pórů a hromadný ústup pupínků.. jakýsi rozdíl je viditelný, ale ne nijak markantní.

Výrobce doporučuje gel jako první krok každodenní péče, s čímž si dovolím nesouhlasit. Jsem myslím ukázkový příklad smíšené pokožky a tudíž jasná cílovka produktu, ale.. kdybych měla gel používat denně, nedejbože ještě dvakrát, byla by ze mě podrážděná lesknoucí se příšera. Ano, gel je sice dobrý, ale použít jej tak 2- 3 týdně vidím jako maximum. Pokožku hezky sjednotí, vyčistí a něco s ní udělá. Každý den by si gel na obličej neměli dávat ani ty největší mastňáci s hroší kůží, neboť by se mohli dočkat akorát tak přesušení a podráždění..

Fruit Enzyme Scrub mi oproti gelu přijde mnohem jemnější a tak celkově šetrnější k pokožce. Má krémovou hutnou konzistenci s velice drobnými zrníčky. Vůně je jemná, téměř nulová. Peeling, nebo chcete-li scrub, zanechává pokožku krásně jemnou, projasněnou a svěží.

Peeling nanáším na čistou vlhkou pleť, pokožku promasíruji a nechám zhruba 5 minut působit. Dýl si nedovolím. Ale i tento krátký časový interval bohatě stačí pro barevné sjednocení pleti a její zjemnění.


Po peelingu mám celý obličej jemný jak dětskou prdelku, to jo. Taky není tak červený a mnohem méně se leskne. Pokud ale čekáte nějaké hloubkovější čištění nebo uvolnění pórů, opět se nedočkáte. Kyselinky něco málo pozitivního provedou, ale není to nic závratného.

Enzymatický peeling používám sporadicky, 1- 2 do týdne a myslím, že to bohatě stačí. Ne, že by pokožku nějak přehnaně dráždil nebo vysušoval jako gelový kolega, ale tato frekvence mi přijde adekvátní. V případě tohoto produktu se s výrobcem dokonce shodneme, pro smíšenou pokožku je opravdu vhodný, nepřesušuje, nedráždí.

Když porovnám účinky obou dvou produktů, vítězně mi z toho vychází enzymatický peeling. Proč?

Peeling
+ jemná vůně
+ příjemná aplikace
+ pleť zbytečně nepřesušuje a nedráždí = pokožka se zbytečně nemastí

Gel
- voní až příliš výrazně
- příliš tekutá konzistence = nepohodlná aplikace
- pokožku silně vysušuje
- rozhodně není vhodný pro smíšenou pleť, jak je uvedeno

Od AHA kyselin jsem čekala hodně a můžu říct, že alespoň peeling má očekávání naplnil. Pokožku mi zanechá svěží, čistou a pružnou. To samé bohužel nemůžu říct o čistícím gelu, který je docela agresivní a při neopatrném zacházení pleť spíš dráždí. K enzymatickému peelingu, ať už od MyChelle či nějaké jiné značky, se v budoucnu určitě vrátím.

Lákají vás/ používáte ovocné kyseliny na pleť? Jaká je vaše nejoblíbenější značka?

Hezký den! :)

Komentáře

  1. Značku neznám, a zaujala jsi mě :) Enzymatický peeling mám teď poprvé od Kneippa a jsem strašně spokojená, používám ho jak píšeš i ty 1-2 týdně a mám fakt obličejíček hladoučký jak dětskou prdýlko a dala jsem vale klasickým peelingům, tohle prostě neumí! A jak píšeš používat gel víckrát nebo 2 denně je podlě me kravina a obličej by byl za čas podrážděný, takže i nvestice je určitě lepší do peelingu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kneipp dělá i takovouhle pečující kosmetiku, jo?? To jsem zas nevěděla já.. :))

      Vymazat
  2. Enzymatické peelingy jsem ještě nezkoušela, dá se nějaký sehnat třeba jen v drogérii na ozkoušení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsem objevila enzymatický peeling v Rosmannu od Rival de Loop, poměr cena/výkon super, ale od té doby jsem ho tam bohužel neviděla.. Ale tak mě napadá, že příjemný peeling má i Zaija!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!