Není vata jako vata... a co teprv bio vata!

Jestli se pravidelně odličujete vatovými tampony či dočišťuje pokožku tonikem, určitě jste vyzkoušely spoustu různých druhů a značek vatových tamponů. A také jste si už všimly, že každá vata je jiná. Některá je nehledě na cenu hrubá, škrábe a nic neodlíčí, jiná je jemňounká a heboučká... jako pohlazení, ale stojí mnohem víc. To se ale pořád bavíme o vatě z drogérky. Zkusili jste už ale vatové tampony z bio bavlny?

Tak co, která je která?

Nebudu tady rozebírat dopady pěstování konvenční bavlny vs. té bio na životní prostředí ani jiné věci jako je chemické bělení atd. Pokud by vás to zajímalo, můžete si něco málo počíst tady. Já to vezmu ryze z praktického hlediska. Je to vatový tampon, tak jak to odličuje a čistí?


Z leva: YR - Iseree - Bocoton

1. Cena
Asi nejdůležitější faktor, podle kterého většina lidí vatu nakupuje. Přeci nebudu utrácet majlant za kousek čehosi bílého, co za měsíc spotřebuji...
Bocoton = 0,9 Kč/ ks
YR = 0,7 Kč/ ks
Iseree = 0,3 Kč/ ks


YR 80ks/59Kč - Bocoton 60ks/55Kč - Iseree 80ks/30Kč

2. Síla/ tloušťka
Taky se vám občas stane, že z pytlíku vytáhnete průhledný vatový tampon? Nebo že ho vytáhnete jenom půlku, protože je prostě špatně slisovaný? Nebo že tam ta druhá půlka prostě chybí? Nejtenčí je překvapivě Isaree, je tak tenká, že skrz něj prosvítá sluníčko. Bocoton a YR jsou na tom se sílou zhruba stejně s tím rozdílem, že Bocoton je pevněji slisovaný.


Shora: Isaree - YR - Bocoton
3. Savost
Se sílou vatového tamponu úzce souvisí i jeho savost. Jasně, nechci na vatičku nalít půlku balení tonika, ale něco málo by to nasáknout mohlo... YR i Bocoton sají velice dobře, Bocoton možná kapánek lépe. Na Isaree chce aplikovat minimum produktu, jinak proteče a tampon ho prostě neabsorbuje.

4. Jemnost
Když už si tím šmrdlám po obličeji, tak chci, aby to bylo příjemné, nedřelo to a pleť mi to nedráždilo. Nejsem sice žádná citlivka, začervenání pleti se nebojím, ale nějaký ten uživatelský komfort by to chtělo. Nebudu vám kecat, nejlíp je na tom Bocoton. Je krásně jemný, heboučký.. je příjemné s ním pracovat. Vůbec špatně si nevede ani YR, který je také jemný, sem tam sice něco škrábne, ale není to žádná trága. Nejhůř si vede Iseree, která opravdu škrábe a docela za pleť tahá.


Po namočení
Z leva: YR - Iseree - Bocoton

5. Pevnost/ odolnost
Dostat dolů šminky nebo dočistit obličej, to chce trochu trpělivosti. Občas se tampon ale během procesu divně rozpadne, zkroutí, rozmočí.. a nejde s ním odlíčit ani vyčistit zhola nic. Mile mě překvapilo YR, které se sice všelijak kroutí a po stranách 'třepí', avšak drží. Stejně tak se třepí i Bocoton. Ten je ale na rozdíl od YR pevněji slisovaný, takže projevy nejsou tak výrazné. Za to Iseree se jen při nanesení tonika/ odličovače téměř 'rozpouští'. Vata začne cuckatět a při přejíždění po pleti jako by pouštěla chlupy. Jako vlněný svetr...


Yves Rocher

Bocoton

Iseree

6. Snadné odlíčení?
Osobně používám vatu jenom na odlíčení očí a na dočistění pleti, takže s ní žádné velké nánosy líčidel nesundavám. Mám proto jeden tampon na oči a jeden na obličej. Mohu tedy posoudit, že s YR i Bocotonem si pohodlně odlíčím oči jednou stranou vaty. Stáhnou všechno a druhá strana zůstává čistá. Stejně tak to je i v případě obličeje. S tenkou Iseree ale musím použít obě dvě strany tamponu a v případě očí vatu ještě přeložit, aby oko řádně odlíčila a většinou to ještě není 100%.

Celkově shrnuto: nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci. Velice mile mě překvapilo YR, vůči kterému jsem neměla téměř žádná očekávání. Tampony jsou jemné a velice pěkně se s nimi pracuje. Oproti tomu na Bocoton jsem se vyloženě těšila, na jeho deklarovanou jemnost a uživatelskou příjemnost. A nezklamal mě. Sice, vatový tampon skoro za koronu.. ale za tu hebkost obzvlášť při odlíčení očí to opravdu stojí.

Podle čeho vybíráte vatu k odlíčení? S jakou značkou jste spokojené?

Hezký den! :)

Komentáře

  1. Já jsem Bocoton měla, ale zas tak mě to neoslovilo, ani jsem si nevšimla rozdílu. Používám právě tampónky z Lidlu, líbí se mi, jak jsou pevné, takže je vždycky namocím, vyždímu, použiju na stažení odličovacího balzámu a druhý suchý na tonikum/micelárku. Líbí se mi, že právě nepouští chlupy, jak je pevně slisovaný :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, tobě ty lídlácký nepouští chlupy? Je to to Iseree, nebo ne?? Je pravda, že tak před dvěma lety mi přišly fajn, ale teď je to vyloženě slina a chlupatí.. nebo jinej gang? :D

      Vymazat
  2. Tamponky moc nehrotim, pouzivam je vice mene na odlakovani a na tonikum, ale jsou i ruzne hruzy, ktere jsou totalne naprd, zdravim Bel!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já jsem ve své neznalosti ( a omezeném výběru drogérky) Bel léta používala, než jsem si koupila jinou značku a došlo mi, že vata nemusí nutně cuckatět, trhat se a tak.. :))

      Vymazat
    2. Vyhovuji mi treba rossmanovske nebo dmkovske interni znacky;-)

      Vymazat
    3. Claire s tamponky Bel naprosto souhlasím, je to kluzká mrcha :D to jsou snad jediné tamponky co mi domů nesmí! Nejraději mám Globus značku ta stojí necelou dvacku za určitě sto kusů ( nejsem si jistá jestli jich není 120 , vždy je hned vyndám z obalu a dám do dřevěné krabičky ) nebo Linteo. Většinou mi vyhovují ty nejobyčejnější, neodličuji se s nimi stejně jako Claire na to mám mořskou houbu, takže taky jen na odlakování a tonikum. A to bohatě stačí.

      Vymazat
    4. Já mám houbu jenom na pleť, přijde mi, že na očích by akorát rozmatlala ty třpytky a barvy a já bych se jich už nikdy v životě nezbavila.. :D Ale musím uznat, že na odlíčení zbytku obličeje je mořská houba fakt super!

      Vymazat
  3. bocoton jsem tedy ještě nezkoušela, ale ty YR jo a taky mě docela pozitivně překvapily. vůbec nejsou špatné a navíc jsou docela velké, takže se jich spotřebuje na odlíčení míň. stejně ale pravidelně kupuji už jenom ebelin, občas ty eco, občas obyč... jsou dostupné i u nás na maloměstě, kvalitou mi vyhovují a vychází v drogérii pomalu nejlevněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano.. já jsem čekala, že když to dávají v YR zadarmo, tak to bude stát za prd a ono ne. Ebelin, vidíš, na ty jsem úplně zapomněla, ty jsem mívala taky ráda. Takže je jasný, čeho si koupím balík, až dopotřebuju tyhle..

      Vymazat
  4. největší peklo je podle mě Bel. jinak já používám téměř zásadně Ebelin, vyhovujou mi ty velké (jeden na každé oko, líčím se dost silně), pak jeden velký na obličej a pak mám ty malé na tonikum nebo třeba na nehty. teď jsem si z Chorvatska přivezla Niveu a je taky super, ale tady ji nedostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ebelin má dokonce několik velikostí, jo? Sakra, to budu muset jít prozkoumat do drogérky, dokud je na tuhle značku akce...

      Vymazat
  5. Já mám ráda Ebelin, nedělají žádnou neplechu. I když mi zezačátku přišly tenké, zvykla jsem si a zjistila, že to bohatě stačí!

    OdpovědětVymazat
  6. teď mám Bocoton a přijdou mi nejlepší :), bio jsem měla ještě Ebellin a taky dobré... Jinak rozdíl vidím, přijde mi, že moje supercitlivá pleť ty bio snáší líp, ale i tak jsou asi i tyhle "přírodní" bělené a bůhví co ještě, takže bych upřímně ráda našla ještě něco čistšího :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ebelin je taky bio?? To teda nestačím koukat! Musím vyrazit do drogérky... Nevím teda jak Ebelin, ale Bocoton si zakládá na tom, že není bělený ani navoněný a tak, takže v jeho případě snad už nic čistějšího neexistuje :D

      Vymazat
    2. jj, ta zelená "Nature" řada :). No, na nich právě je, že nejsou bělené chlorem jako ty klasické, ale kysličníkem, což je ekologický a šetrnější... ale říkám si, že i Bocoton musí být bělený, přece surová bavlna není tak čistě bílá (?). Ale otázka je, jestli úplně nebělené vůbec existují... No, jdu to studovat, rozhodně je to zajímavé téma :))

      Vymazat
    3. To je pravda, že bavlna nebude normálně asi tak pěkná.. Našla jsem, že Bocoton splňuje Global Organic Textile Standard, což by mělo znamenat alespoň 95% organický původ.. ale to je tak všechno.

      Vymazat
  7. Nepoznám ani jedny zo spomínaných tampónov, ale skúšala som iné a víťazia Ebelin od DMky, pretože sajú, nerozpadávajú sa a sú jemné k pleti. Tesco sa mi strašne rozpadávali už ked som ich vyťahovala z obalu, celkom fajn boli Bella no a Bell to je otras, je to vata, ktorá nič nesaje a sú to dosť drsné tampóny, tie ani v najhoršom sne.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!