Dva roky s přírodní kosmetikou

Neplánovala jsem to. Tenkrát jsem prostě v čirém zoufalství ze svědivé kůže po celém těle a akné sáhla po něčem (alespoň zdánlivě) přírodním, po rostlinných olejích a obyčejné kostce mýdla. Měla to být jen taková krátká odbočka od mojí klasické péče. No, asi jste si všimli, že ke konvenční kosmetice jsem se už nevrátila. Protože mi toho ta přírodní dala tolik, že se mi už v žádném případě vracet nechce.


Jakmile se do přírodní kosmetiky jednou hlouběji pustíte, ovlivní to celý váš život. A to nejenom v rámci těch hezkých voňavých kosmetických lahviček. Začnete přemýšlet v trochu širších souvislostech. Bude číst složení u kosmetiky, drogerie i u jídla. Místo produktu z druhého konce světa si raději koupíte něco od místního výrobce nebo si to vyrobíte sami. Budete vědět, co je to RSPO...

Nic, co mi ony dva roky na přírodní kosmetice přinesly z kosmetického hlediska?

Mám pěknou pleť. Teda asi ne nějak závratně pěknou, někomu se ani líbit nemusí, ale já jsem spokojená. Pupínky mě trápí minimálně. Rozšířené póry mám sice pořád, ale situace se zlepšuje. Nerozhodilo mě ani vysazení HA. Stav pleti byl vlastně jeden z prvotních impulzů k odchodu od konvenční kosmetiky, takže můžu říct, že mise byla splněna.


Zlepšil se mi stav vlasů. Už nejsem takový mastňák jako dřív. Z části za to určitě může ta ošklivá chemická objemová trvalá, lví podíl na tom mají ale i jemnější šampony, které tolik nevysušují vlasovou pokožku a nedráždí k maštění. Dlouho se mi nestalo, že by mě svědila pokožka hlavy. A vlasy si myju jednou za tři dny. Oproti dřívějšímu každodennímu mytí, kdy jsem beztak měla už v poledne ofinu nechutně mastnou, docela úspěch.

Používám minimum kosmetiky. Pěkná pleť nepotřebuje make-up (ten jsem ale beztak nepoužívala ani dřív) a taky jí stačí minimum kosmetiky. Vlastně odlíčit, vyčistit, hydratovat, namazat a občas hloubkově vyčistit (maska). V péči o pleť je méně opravdu více. Jen se ty zázraky nedostaví závratnou rychlostí, jakou slibují výrobci konvenční kosmetiky.

Mám ráda jednoduché složení. Čím kratší INCI, tím lepší. Na druhou stranu je pravda, že třeba taková Martina Gebhardt má v některých případech složení docela dlouhé... No tak dobře, mám ráda složení, na které kouknu a vidím, co to obsahuje. Žádné methyl- cosi a podobné chemické názvosloví.

Razantně jsem omezila nákup a syslení kosmetiky. Všechny zásoby se mi vejdou do třech šuplíčků a na poličku v koupelně. Nemám v zásobě čtyři různé krémy a neběžím pro pátý do drogerie, když se objeví nějaký nový extra hydratační. Přírodní kosmetika má sice taky spoustu novinek a tak dále, ale já je prostě nepotřebuju. Vím, co mi vyhovuje a za tím si stojím.


Nákupy netrávím hafo času, jdu najisto. Už jsem poznala docela dost přírodních značek a vím, co mi sedne jak prdel na hrnec. Už mě tak ani nebaví brouzdání po eshopech a hledání dalších a nových kosmetických značek. Beztak akorát většinou zjistím, že je to jen převlečená lepší chemka za nehorázné peníze. Takže když chci něco nového, jdu najisto k Santaverde, Mádara nebo Martina Gebhardt. Nejsou úplně nejlevnější, ale já si užívám každý mililitr a každé použití.

Takže už asi chápete, proč se do drogérie nevrátím... Co vy a přírodní kosmetika?

Komentáře

  1. Pekný článok. Ja som sa o prírodnu kozmetiku začala zaujímať iba nedávno, takže hľadám, čo mi sadne a čo nie.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo pleť máš fakt pěknou :) Co bych za ní dala. Jakou používáš péči? Já jsem na přírodce lehce přes rok. Zatím jsem hodně experimentovala, ale už si nacházím své favority ke kterým se vracím :) Konečně jsem hlouběji přesedlala na přírodku i v dekorativní kosmetice. I když přírodní MU mi nejspíše žádný asi nikdy nesedne. Buď je moc mastný, flekatí nebo mě naopak vysušuje a nebo se blbě nanáší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z péče toho oproti předešlým rokům používám docela málo. Večer odlíčení Mádara pěna, tonizace jemné tonikum Santaverde nebo čistá růžovka, ráno Mádara vyrovnávací tonikum a Santaverde Hydro repair gel. Jednou za čas čistá jílová maska a Alverde peeling.
      S přírodními líčidly to taky nemám nějak zvlášť, ale vzhledem k tomu, že se skoro vůbec nemaluju, tak si bohatě vystačím s Alverde :)

      Vymazat
  3. Co se týče přírodní kosmetiky, dávám jí přednost u krémů a šamponů. Stále používám i ty z drogerie, ale dávám si pozor na obsah parabenů a silikonů. Dekorativní kosmetiku mám tu nepřírodní, protože na mě drží lépe a nemám také dostatek financí na tu přírodní.

    OdpovědětVymazat
  4. Pleť máš moc krásnou ;)
    Jinak s mnoha body souhlasím. Čtení složení, potraviny, místní výrobci.... i ta cesta k přírodnímu složení (nebo spíš bez agresivní chemky - u mě).
    Já jsem tak na půl cesty. Stav pleti mě před lety donutil přemýšlet, zjišťovat a pátrat, co pleti vlastně ubližuje - sls a podobně... Částečně mě to k přírodě přivedlo, jenže na mě hlavně dřív byla někdy paradoxně ta příroda taky moc silná, sice lepší se to, hodně složek už zase pleť akceptuje, ale zkrátka stále to je trochu pokus omyl a někdy se dokonce bez určitě chemky neminu
    Dneska to je tedy u mě takový mix - podle stavu pleti a vůbec mojí nálady :))
    Zkoušet a objevovat mě baví moc, určitě mám oblíbence, ale přesto péči měním - možná proto, že byly i roky stagnace a tak si to nahrazuju :)
    Jsem kapku ve skluzu ve čtení článků a občas je čtu během noci polomrtvá, neschopná komentu, ale chtěla jsem Ti napsat, že tohle byl opravdu super článek, moc se mi líbil ;) Vždycky si ráda přečtu takové postřehy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě těší! :) Ono je to s přírodou kolikrát sranda, člověk může být alergický na nějakou přírodní složku/výtažek/olej a udělá mu to stejnou paseku, jako synteticky vyrobená látka... Dobře, že sis našla základ, co ti vyhovuje, teď už můžeš jenom zlepšovat! :)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!