Popraskané paty

Za normálních okolností chodidla příliš nemažu, největším výdobytkem je pro mě takový ten růžový krém na nohy z DMka. Ale tohle léto nastaly asi nějaké nenormální okolnosti, protože ta růžová tuba na suchá chodidla nestačila. Praskala a loupala se. A tak jsem začala mazat mým oblíbeným krémem na ruce od Martiny Gebhardt. Ale ani ten nestačil.


A tak jsem si pořídila balzám na chodidla, taktéž od Martiny. Líbilo se mi, že je to balzám, tudíž tam byla vidina opravdu hutné konzistence a pořádné výživy. A taky že kromě oné výživy slibuje i boj proti pocení chodidel a takovým těm dalším letním radostem.

Zalíbilo se mi i složení (celé k nahlédnutí zde), ve kterém je obvyklý oliváč, lanolin, kakaové a bambucké máslo a taky baobabový olej. Ten je prý skvělý pro dehydratovanou pokožku, zklidňuje ji a hojí, což se na praskajicí paty prostě hodí. Kromě baobabu mě zaujaly i éteráky ze šalvěje, myrty, rozmarýnu a citronové trávy. Dohromady tvoří dost zvláštní silnou bylinnou vůni, která se ale při kontaktu s teplou pokožkou rozvine v cosi citrusového, takže se to dá. Teď mi dokonce už i docela voní.


Baobabový balzám je fakt balzám. Je hutný až tuhý, dokonce i v letních hicech neteče. Musíte v kelímku pořádně zahrabat, aby na tom prstu něco uvízlo. Jakmile se ale balzám dostane na teplou kůži, okamžitě taje a hezky se roztírá. S touhle konzistencí je fakt příjemné pracovat. Obzvlášť, když máte suchá popraskaná chodidla, balzám tu poškozenou kůži krásně hladí a zklidňuje. Hned máte lepší pocit a už ta suchá kůže ani tolik nesvědí. No, je to prostě balzám na suchou kůži.


Balzámu stačí maličko, vzhledem těm olejům a máslům by se vstřebával zbytečně dlouho. V malém množství se vsákne bez problémů během pár minut. V případě krize jsem s ním mazala trochu i přes den a na noc jsem dala silnější vrstvu a pak oblékla ponožky...

Proti praskání pat pomohl fakt dobře, zastavil ho a zahojil to nejhorší ani ne do týdne. Chodidla vypadají mnohem lépe, ale takových těch miminkovsky hebkých nožiček se s tímhle balzámem nedočkáte. Holt neobsahuje glycerin a samotné oleje tohle podle mě se suchými chodidly nedokáží.

Za co ale budu balzám milovat nejenom každé léto je pocení nohou. Tedy spíše ten zápach. Pocení probíhá pořád, možná trochu na nižší úrovni, ale chodidla nejsou cítit. I když jsem dřív používala různé deodoranty na nohy i do bot, stejně jsem po celém dni neměla zrovna svěží pocit. Když teď poctivě mažu, ještě večer cítím vůni éteráků, o žádné zatuchlině nemůže být řeč. Takže mi vlastně ta zvláštní bylinková směsice voní.

Čím mažete/jak pečujete o chodidla v létě vy? Máte nějaký osvědčený anti-smrad vhodný na obuv?

Komentáře

  1. Tak já si vystačila s tím zmíněným růžovým Balea krémem, ale dřív to bylo peklo, způsobené ale nejen chozením bez ponožek, bot a vůbec létem, tam jsem mazala rakytníkovou mastí od bylinkaře. A hodně brousila pryč starou kůži.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, bez ponožek a v sandálech... Sice používám pemzu ob den, ale nějak mi to nepomáhalo... ale ten rakytník je dobrý nápad, musím si něco hutnějšího s ním pořídit!

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry

Flíčky po akné? Žádný problém!