Alkohol v kosmetice: ano nebo ne?

V mnohé (přírodní) kosmetice, obzvlášť v té nejlevnější, najdeme alkohol. Alkohol slouží jako levný a účinný konzervant a tak ho výrobci s oblibou využívají. Alkohol může pleť dráždit a zbytečně vysušovat a tak by se mu obzvlášť citlivá a sušší pleť měla obloukem vyhnout. Ale není alkohol jako alkohol. A je všechen opravdu tak špatný?


Jednoduchý alkohol se získává fermentací cukrů či obilovin. V (přírodní) kosmetice funguje jako konzervant, působí proti množení bakterií a prodlužuje dobu trvanlivosti. A protože je dobře dostupný a levný, je hojně nadužíván, obzvlášť u levnějších značek. Pokud máte mastnou či problematickou pleť, jednoduchého alkoholu v přiměřeném množství se nemusíte bát. Pomůže pleť vydezinfikovat a zamezit vzniku pupínků. Ale na druhou stranu, dejte si pozor, aby ho neobsahovaly v hojné míře všechny vaše produkty. I mastnou pleť je možné alkoholem přesušit a podráždit. Suchá, citlivá a reaktivní pleť by se jednoduchému alkoholu měla rozhodně vyvarovat.
Jak to ve složení poznám? Alcohol, Alcohol Denat., Methanol, Ethanol, Isopropyl Alcohol.

Mastné alkoholy pocházejí z rostlinných olejů a tuků. Narozdíl od jednoduchých alkoholů pleť nevysušují a nedráždí, naopak v kombinaci s dalšími účinnými látkami mají zjemňující a hydratační účinky. Mastného alkoholu se tak nemusí bát citlivá ani suchá pleť. Pozor by si ale měla dát pokožka problematická, protože některé z mastných alkoholů mohou ucpávat póry a způsobit akné (jedná se především o Isostearyl Alcohol, Lauryl Alcohol a Oleyl Alcohol).
Jak to ve složení poznám? Caprylic Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Decyl Alcohol, Isostearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol, Oleyl Alcohol.

Aromatické (vonné) alkoholy jsou organické složky pocházející z éterických olejů. Produktům dodávají příjemnou vůni. Kromě klasické pečující kosmetiky je tak můžeme potkat i v parfémech, tělových sprejích, deodorantech apod. Pokud ale máte extrémně reaktivní a citlivou pleť, aromatickým alkoholům byste se měli vyhnout. Protože to jsou deriváty koncentrovaných éterických olejů, mohou pleť výrazně podráždit a způsobit nepěkné reakce.
Jak to ve složení poznám? Benzyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Cinnamyl Alcohol, Phenethyl Alcohol, Linalool, Citronellol, Geraniol.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem změnila názor na Mádaru

Flíčky po akné? Žádný problém!

Co mi (trochu) pomohlo na rozšířené póry